Althaia

Notícies
‘The Lancet Oncology’ publica nous resultats de l’estudi internacional sobre cirurgia i covid-19 en què participa Althaia

‘The Lancet Oncology’ publica nous resultats de l’estudi internacional sobre cirurgia i covid-19 en què participa Althaia

La investigació conclou que els sistemes de cirurgia de càncer de tot el món van ser fràgils als períodes de restriccions/confinament

13/12/2021

La prestigiosa revista mèdica britànica The Lancet Oncology ha publicat recentment nous resultats de l’estudi multicèntric internacional sobre cirurgia i covid-19 promogut pel University Hospital Birmingham en el qual participa la Fundació Althaia. L’article porta per títol Effect of COVID-19 pandemic lockdowns on planned cancer surgery for 15 tumour types in 61 countries: an international, prospective, cohort study i compara la cirurgia electiva per càncer durant el període més restrictiu de confinament i els períodes de restriccions més laxos.

L’estudi inclou una cohort internacional prospectiva de 20.006 pacients adults (≥18 anys) de 466 hospitals de 61 països amb 15 tipus de càncer. Althaia aporta informació de 66 pacients operats de diferents tipus de càncer (còlon, recte, mama, tiroides, ronyó, bufeta, pròstata, estómac, ginecològic) entre els mesos de març i juny de 2020, amb un seguiment posterior a 30 dies. L’investigador principal d’Althaia és el Dr. Carlos Gómez, adjunt al servei de Cirurgia general i de l’aparell digestiu, amb la col·laboració d’11 membres més del servei.

L’estudi indica que els diferents nivells de restriccions s’associen a diferents taxes de no operació: 0,6% en el període de restriccions lleus, 5,5% en el de restriccions moderades, i el 15% en els tancaments complets. També assenyala que va augmentar el retard de cirurgia més enllà de 12 setmanes des del diagnòstic en pacients que no requerien cap tractament neoadjuvant (quimioteràpia i/o radioteràpia) abans de la intervenció: 9,1% amb restriccions lleus, 10,4% amb restriccions moderades i el 23,8% en el confinament total.

Per tot això, la investigació conclou que els sistemes de cirurgia de càncer de tot el món van ser fràgils als períodes de restriccions/confinament. En aquest sentit, 1 de cada 7 pacients que estaven en regions amb restricció completa/confinament total no van ser intervinguts quirúrgicament segons estava planificat i l’operació es va retardar. Tanmateix, els resultats oncològics a curt termini no s’han vist afectats. Resta pendent estudiar la supervivència a llarg termini.

Dels resultats de l’estudi se’n desprèn que durant els períodes de restricció social que hi pugui haver en un futur caldria protegir i enfortir els sistemes de cirurgia electiva per tal de no retardar intervencions planificades.

Podeu consultar aquí l'estudi.