Althaia

Notícies
El Servei de Digestologia d’Althaia recull el premi al millor pòster en el 31è Congrés de la Societat Catalana de l’especialitat

El Servei de Digestologia d’Althaia recull el premi al millor pòster en el 31è Congrés de la Societat Catalana de l’especialitat

El guardó és per a un estudi multicèntric sobre els efectes que té una preparació intestinal inadequada en la detecció de lesions durant una colonoscòpia

10/06/2022

El Dr. Marco Antonio Álvarez, cap del Servei de Digestologia de la Fundació Althaia, ha recollit el premi al millor pòster en el 31è Congrés de la Societat Catalana de Digestologia celebrat la setmana passada a Girona. El treball premiat porta per títol Prevalencia de lesiones perdidas en pacientes con preparación intestinal inadecuada mediante la repetición temprana de una colonoscopia i és fruit d’un estudi multicèntric liderat per l’Hospital del Mar en què han participat 11 centres de l’Estat espanyol, entre els quals Althaia.

Junt amb el Dr. Álvarez, és investigador principal per part d’Althaia el Dr. Ignasi Puig. Els dos són especialistes del Servei de Digestologia i membres del Grup de recerca d’Althaia Gastrointestinal Oncology, Endoscopy and Surgery research group (GOES). L’estudi analitza el percentatge de lesions no detectades durant les colonoscòpies que resulten no vàlides per una inadequada preparació. Els resultats indiquen que entre els pacients amb preparació intestinal insuficient, la visualització impossible d’un segment del còlon (classificació de Boston 0) es va associar a una manca de detecció de lesions avançades com càncer. En canvi, en les preparacions insuficients amb una visualització parcial (Boston 1), no es va detectar cap càncer. Les conclusions són importants perquè canvien l’evidència de les recomanacions actuals, que suggereixen repetir la colonoscòpia abans d’un any quan la preparació és insuficient. En els pacients amb una visualització impossible, aquest interval de recomanació no seria acceptable.

Els professionals del Servei van tenir una destacada participació i visibilitat en el congrés, ja que a més d’aquest estudi guardonat es van presentar altres treballs.

El Dr. Raúl Velamazán i la Dra. Jordina Llaó, adjunts al Servei de Digestologia, van presentar comunicacions orals com a primers autors. La Dra. Llaó va exposar “Quina és la resposta clínica precoç als corticoides orals sols o precedits de megabolus endovenosos en colitis ulcerosa moderadament activa”. Per la seva banda, el Dr. Velamazán va intervenir amb l’exposició “Patrones de recurrencia tras un primer episodio de litiasis biliar sintomática que precisa ingreso ¿a quién priorizar en la lista de espera de colecistectomía? RELAPSTONE-Grupo joven AEG”.

D’altra banda, la Dra. Sònia Fernández, adjunta del Servei, va intervenir com a ponent en el 7è Taller Videofòrum d’Endoscòpia, organitzat enguany pel Dr. Puig. Va presentar un cas clínic sobre l’ultrasonografia endoscòpica. El Dr. Puig també va intervenir com a ponent presentant un cas de diagnòstic òptic complex d’un pòlip colorectal.

A més, el Dr. Puig va presentar el pòster “Cáncer Colorectal pt1 diagnosticado en contexto de cribado poblacional de CCR”, estudi liderat per l’Hospital Clínic, i va actuar com a moderador de la secció d’Endoscòpia i Pàncrees de pòsters.