Reumatologia d’Althaia participa en un estudi qualitatiu per conèixer l’impacte que té la malaltia de la gota en els pacients que la pateixen
18/01/2023
La Secció de Reumatologia de la Fundació Althaia ha participat en un estudi qualitatiu que recull l’experiència de persones que pateixen gota i analitza l’impacte de conviure-hi. Els resultats s’han publicat a la revista de l’especialitat Reumatología Clínica sota el títol ‘Vivir con gota. Experiencias, impacto y retos de la enfermedad. Estudio cualitativo mediante grupos focales’. L’investigador principal d’Althaia és el Dr. Basilio Rodríguez, adjunt a la Secció de Reumatologia. En l’estudi hi ha pres part, a més d’Althaia, l’Hospital Universitari de la Santa Creu i Sant Pau i Atenció Primària de l’Institut Català de la Salut (ICS).
La gota és una malaltia inflamatòria articular crònica la incidència de la qual està augmentant per l'increment de l'esperança de vida. Atès que té un impacte important a nivell individual, familiar i social, tant pel dolor com per la discapacitat i l’empitjorament de la qualitat de vida que comporta, es va dissenyar un estudi qualitatiu per millorar la comprensió de l'experiència de les persones amb aquesta patologia. La investigació va tenir en compte les causes, desencadenants, tractaments i mesures terapèutiques, així com la informació rebuda i l’impacte i repte de conviure amb aquesta malaltia.
Es van fer entrevistes grupals a un total de 24 pacients. A l’hora d’escollir-los es va procurar que hi hagués la major variabilitat possible quant a gènere, edat, posició socioeconòmica i tractament. Les entrevistes es van enregistrar i es va fer un procediment d'anàlisi de contingut temàtic.
Les conclusions són que caldria millorar la informació sobre les causes i desencadenants de les crisis agudes, les recomanacions alimentàries i la informació sobre els exercicis a fer. També sobre els efectes del tractament a curt i llarg termini. Els pacients van emfatitzar la importància del seguiment per revisar objectius, dubtes i preocupacions. Finalment, l'article aporta informació als professionals d'oportunitats de millora en l'abordatge dels pacients amb gota.
Podeu consultar l’article en aquest enllaç.