Althaia

Notícies
Althaia presenta el llibre sobre els hospitals de Manresa del segle XX i la transformació de l’atenció sanitària a la ciutat

Althaia presenta el llibre sobre els hospitals de Manresa del segle XX i la transformació de l’atenció sanitària a la ciutat

La publicació posa en valor el patrimoni sanitari de la ciutat i la tasca dels professionals que van oferir atenció especialitzada a Manresa durant el segle XX. Els beneficis derivats de la venda del llibre es destinaran íntegrament a la millora de l’atenció a infants i joves de la Fundació Althaia

10/12/2020

Els hospitals a Manresa. Història d’una transformació és el títol del llibre que acaba de publicar la Fundació Althaia i que explica l’evolució dels hospitals de la capital del Bages durant el segle XX i la transformació de l’atenció sanitària durant els últims 50 anys. La publicació, que és una realitat gràcies a la implicació de més d’un centenar de professionals, es va presentar dissabte pel canal Instagram Live de la institució davant la impossibilitat de celebrar un acte presencial per la pandèmia de la covid-19. La van seguir en directe una quarantena de persones.

El llibre posa en valor la història dels diferents hospitals i dels seus professionals que van oferir atenció especialitzada al segle XX a la capital del Bages i que van confluir en l’actual Fundació Althaia l’any 2002. Les institucions de les quals parteix aquesta transformació són l’Hospital de Sant Andreu, fundat l’any 1260; la Clínica Sant Josep, que va obrir portes el 1929; l’Hospital de Sant Joan de Déu, que data del 1932; el Centre Hospitalari, que va iniciar l’activitat l’any 1971, i la Unitat Coronària, que ho va fer el 1974.

La presentació va anar a càrrec de la infermera Marcel·la Sarró i dels metges Armand Rotllan i Francesc Sant, que van fer una breu pinzellada per la història sanitària recent de la capital del Bages. Francesc Sant, especialista en traumatologia ja jubilat, va recordar els primers metges traumatòlegs, anestesistes i les tècniques que s’utilitzaven a mitjans del segle XX a Manresa. També va assegurar que ja li agradaria estar exercint en l’actualitat amb els mitjans tècnics de què es disposa. La infermera Marcel·la Sarró, que va recordar com ha evolucionat la infermeria gràcies a la informatització dels processos, va destacar que això no ha fet perdre l’essència de la professió infermera, que és estar al costat de les persones i tenir-ne cura, igual que el que està passant en l’actual situació d’emergència sanitària per la covid-19.

La presentació va tenir com a escenari una ubicació simbòlica, la segona planta de la Clínica Sant Josep, on conviuen el passat i el present i on es visualitza el futur d’aquest equipament, que és un dels protagonistes del llibre.

Un projecte per preservar el patrimoni sanitari de la ciutat
La Fundació Althaia té des del 2018 un projecte col·lectiu per recollir i deixar constància de les transformacions que ha viscut l’atenció sanitària a la ciutat de Manresa en els darrers 50 anys fins a l’actualitat. Gràcies a la implicació de més d’un centenar de professionals en actiu i jubilats, vinculats a la institució, l’any passat es va tirar endavant l’exposició Els hospitals a Manresa. Història d’una transformació, que es va poder visitar al vestíbul de l’Hospital de Sant Joan de Déu i que va despertar gran interès ciutadà.

La difusió de tot el coneixement i el material recollit continua ara amb la publicació del llibre, que s’ha editat a través de Parcir Edicions Selectes amb la col·laboració del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, el Col·legi de Metges de Barcelona, el Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona i la Fundació Dr. Antoni Esteve.

Regal solidari de Nadal
El llibre es pot adquirir al quiosc de l’Hospital de Sant Joan de Déu i a les llibreries de Manresa per un preu de 25 euros. Els beneficis es destinaran íntegrament a la millora de l’atenció a infants i joves de la Fundació Althaia.

L’objectiu d’aquest programa de mecenatge és renovar aquests espais per tal d’afavorir les metodologies de treball centrades en la persona i humanitzant els espais per aconseguir que el pas dels infants per l’hospital sigui una experiència de coneixement i creixement.

El projecte inclou diferents actuacions que s’aniran executant per fases en funció dels resultats de la campanya. Hi ha prevista la remodelació de la Unitat d'Hospitalització de Pediatria i de Neonatologia, l'escola i l'hospital de dia pediàtric. També la humanització de les consultes externes i urgències de Pediatria, així com posar en funcionament la ressonància magnètica pediàtrica.