Althaia

Notícies
Althaia participa en un projecte finançat per La Marató 3Cat

Althaia participa en un projecte finançat per La Marató 3Cat

S’investigarà com identificar quines lesions de mama premalignes no invasives evolucionaran cap a càncer de mama invasiu i, per tant, precisen un tractament actiu • Hi participa com a investigadora Clara Martínez Vila, oncòloga de la institució, juntament amb els patòlegs Francesc Sant Masoliver i Carme Vergara Larrosa

28/11/2024

La Fundació Althaia participa activament en un projecte que ha finançat La Marató 3Cat 2023, dedicada a la “Salut sexual i reproductiva”. L’objectiu de la investigació és identificar quines lesions de mama premalignes no invasives, anomenades carcinoma ductal in situ, evolucionaran cap a càncer de mama invasiu, i per tant, precisen un tractament actiu. El projecte està coliderat per la Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), l’Institut de Recerca i Innovació en Ciències de la Vida i Salut de la Catalunya Central (IRIS-CC), la Fundació Institut de Recerca Hospital Universitari Vall d'Hebron i l’Hospital Germans Trias i Pujol.

El projecte, que ha obtingut 386.488,75 euros, compta amb la participació de Clara Martínez Vila, oncòloga de la Fundació Althaia i investigadora de l’IRIS-CC, juntament amb Francesc Sant Masoliver i Carme Vergara Larrosa, facultatius del Servei d’Anatomia Patològica i membres del grup de recerca en Reparació i Regeneració Tissular (TR2Lab) de la UVic-UCC i de l’IRIS-CC.

El projecte, titulat “Desxifrant la progressió del carcinoma ductal in situ per evitar el sobretractament de les pacients i millorar l'impacte en la salut sexual i reproductiva”, permetrà tot l’equip continuar investigant per entendre millor molecularment les lesions preinvasives en càncer de mama (carcinoma ductal in situ, DCIS). Malgrat saber que no totes les lesions DCIS de mama evolucionen cap a càncer de mama invasiu (carcinoma ductal invasiu, IDC), en l’actualitat pràcticament totes les pacients amb DCIS són tractades per evitar la seva eventual evolució, ja que és impossible predir quines progressaran i quines no ho faran. L’estudi ha de permetre identificar els mecanismes moleculars que impulsen aquesta transició, per tal d’evitar un tractament innecessari amb potencial impacte en la salut sexual i reproductiva en aquelles persones a qui la lesió no hagi de derivar en un càncer de mama invasiu.

El projecte està coliderat per Gemma Fuster, membre del grup de recerca en Reparació i Regeneració Tissular (TR2Lab) de la UVic-UCC i de l’IRIS-CC, juntament amb Vicente Peg, de la Fundació Institut de Recerca Hospital Universitari Vall d'Hebron, i Aintzane Urbizu, de l’Hospital Germans Trias i Pujol. A més dels investigadors d’Althaia, també hi prenen part altres membres del TR2Lab, com Laia Bosch-Pressegué, Antoni Parcerisas i Cristina Martín; Patrícia Fernández-Nogueira, professora associada de la UVic-UCC i investigadora de la Universitat de Barcelona; Neus Carbó, de l'Institut de Biomedicina de la Universitat de Barcelona, i Èric Calatayud i Mónica Marro, ambdós de l'Institut de Ciències Fotòniques (ICFO).

Aquest projecte multidisciplinari i cooperatiu ajudarà a redefinir la classificació DCIS segons el risc de progressió per millorar el maneig clínic de les lesions DCIS en un futur proper, contribuint així a preservar al màxim la salut sexual i reproductiva d'aquestes pacients, entre d’altres aspectes de la seva qualitat de vida.

Aquesta és la tercera vegada que la Fundació Althaia obté un ajut de La Marató 3Cat, fet que evidencia l’increment de la qualitat dels projectes que posa en marxa la institució. El primer va ser en l’edició del 2018 per a un projecte que ha permès crear una eina de formació per a la detecció precoç i el diagnòstic del càncer de còlon pionera a escala mundial. El segon va ser en l’edició del 2020 per a un projecte de recerca sobre l’impacte i les seqüeles cognitives en pacients covid que requereixen ventilació mecànica.

26 projectes finançats de La Marató 3Cat 2023
“Desxifrant la progressió del carcinoma ductal in situ per evitar el sobretractament de les pacients i millorar l'impacte en la salut sexual i reproductiva” és un dels 26 projectes seleccionats, d’entre un total de 108, per la Fundació 3Cat en el marc de La Marató 3Cat 2023, finançats amb un total de 7.114.010 euros, que es van donar a conèixer el dijous 21 de novembre de 2024. Els projectes van ser avaluats per 94 experts i expertes d'àmbit internacional especialistes en salut sexual i reproductiva, l’àmbit en el qual es va centrar La Marató passada. La seva tria es va basar en la qualitat, metodologia i rellevància dels projectes presentats. La gestió de l'avaluació, la va dur a terme l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya, del Departament de Salut.