Althaia

Notícies
El servei de Cirurgia d’Althaia participa en un estudi multicèntric que publica la prestigiosa revista científica ‘British Journal of Surgery’

El servei de Cirurgia d’Althaia participa en un estudi multicèntric que publica la prestigiosa revista científica ‘British Journal of Surgery’

La investigació conclou que les persones amb Covid-19 operades d’urgència de cirurgia general i digestiva no tenen més mortalitat a causa de la malaltia

09/10/2021

El servei de Cirurgia general i digestiva d’Althaia ha participat en un ampli estudi que s’ha portat a terme a 25 hospitals de l’Estat espanyol i que han coordinat especialistes de l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’IDIBELL. La investigació, que ha publicat la prestigiosa revista d’impacte British Journal of Surgery, ha determinat que les persones amb Covid-19 operades d’urgència de cirurgia general i digestiva no tenen una mortalitat més elevada pel fet de tenir Covid-19.

Des del servei de Cirurgia de la institució es van aportar un total de 226 casos de cirurgies generals i digestives urgents al registre de l’estudi, de les quals 137 es van realitzar de març a juny del 2019 i les 89 restants, de març a juny del 2020.

La participació del servei de Cirurgia de la institució en l’estudi va estar coordinada per Claudio Guariglia, MIR de 3r any, i Carlos Gomez, metge adjunt.

La investigació, que ha inclòs més de 5.300 pacients, matisa les conclusions d’estudis anteriors que havien constatat que les persones operades amb infecció per Covid-19 presenten una mortalitat molt superior a l’habitual. En aquest sentit, el treball va comparar els pacients positius i negatius de Covid-19 intervinguts durant la pandèmia. Mitjançant un mètode estadístic anomenat propensity-score matching, que consisteix a emparellar pacients positius amb altres de negatius que presenten una similar edat, patologies de base i estat general en el moment de la cirurgia, es van aconseguir dos grups comparables.

El resultat va ser que la mortalitat d’aquests dos grups no va presentar diferències estadísticament significatives. Així doncs, segons l’estudi cal atribuir l’alta mortalitat observada en els pacients amb Covid-19 operats més a la seva edat, patologia de base i estat preoperatori que no a un hipotètic efecte Covid multiplicador de la mortalitat post-operatòria.

Podeu consultar aquí l’estudi.