Althaia i la UPC treuen al mercat un dispositiu pioner per avaluar la força muscular del sòl pelvià
20/06/2018
La Fundació Althaia i la Universitat Politècnica a Manresa, gràcies al seu acord amb l’empresa Bexen Medical, han començat a comercialitzar un dispositiu mèdic pioner que permet avaluar el sòl pelvià en dones amb incontinència urinària. L’aparell, que es diu Pelvibex, mesura la força de la musculatura del sòl pelvià i serveix per poder fer una valoració objectiva i precisa de la debilitat muscular, que és essencial per establir un tractament i un seguiment adequat en els casos d’incontinència urinària. Es calcula que les pèrdues d’orina afecten al 20-30% de la població adulta femenina.
Pelvibex és el primer dispositiu mèdic que Althaia ha desenvolupat i ha aconseguit portar al mercat i és únic al món en la seva especialitat. Es tracta del primer aparell del mercat que mesura la força generada per un grup de músculs del sòl pelvià que participen en el control de la continència urinària.
És un dispositiu que permet fer una valoració de la musculatura del sòl pelvià del pacient que pateix incontinència urinària, saber quin tractament se li pot fer, i analitzar el seu progrés. També servirà per poder realitzar estudis poblacionals per conèixer l’estat del sòl pelvià i poder fer una prevenció primària per detectar els problemes i aconseguir una millor salut del sòl pelvià, prevenint així els problemes com la incontinència urinària.
Més de 10 anys abans de la comercialització
La idea de fer aquest aparell va sorgir el 2005, gràcies a una unitat que es va crear a Althaia per tractar les disfuncions de sòl pelvià i que va estar liderada per la Dra. Georgia Romero, adjunta del servei de rehabilitació d’Althaia. Llavors, van començar a treballar amb l’enginyer i professor de la Politècnica a Manresa, Esteban Peña, i a partir d’aquí, va sorgir el dispositiu.
Ara l’aparell s’està començant a vendre a hospitals, clíniques ginecològiques i urològiques i a tots els professionals que treballen en l’entorn de la incontinència urinària de les dones.
Però per arribar a la comercialització d’aquest aparell han hagut de passar més de deu anys, període de temps que ha servit per registrar la patent protegida industrialment, fer test clínics i publicacions científiques que demostren que té una validesa i una utilitat, que estigui aprovat per l’Agència Espanyola del Medicament i Producte Sanitari i amb el marcatge CE corresponent.
Un pas clau en l’èxit del producte va ser trobar un soci que invertís en el projecte. L’empresa basca Bexen Medical, del Grupo Mondragón, es va interessar per l’invent i va obtenir la llicència de la patent per fabricar-lo i distribuir-lo en el sector sanitari. El Cap de la Unitat de Recerca i Innovació d’Althaia, el Dr. Jesús Montesinos, creu que aquell moment, el 2014 va ser “essencial” per poder tirar endavant la iniciativa. “La taxa habitual d’èxit en aquest tipus de projectes és inferior al 10%. Estem molt contents perquè hi ha hagut un equip de persones que hi ha estat treballant durant molts anys i vam trobar una empresa que valorés aquest projecte. A part de tenir una bona idea, és molt important comptar amb un equip humà que pugui encaixar totes les peces en el trencaclosques”.