Althaia

Notícies
Althaia i IMI sumen esforços per incorporar una tècnica robòtica molt precisa per diagnosticar el càncer de pròstata

Althaia i IMI sumen esforços per incorporar una tècnica robòtica molt precisa per diagnosticar el càncer de pròstata

Es tracta de la biòpsia de pròstata robòtica guiada per ressonància magnètica, una tècnica innovadora que és mínimament invasiva • L’acord entre les dues institucions fa que la Fundació Althaia hi aporti els professionals i, l’Institut Mèdic per la Imatge (IMI) de Manresa, la tecnologia • Althaia és pionera en l’ús d’aquesta tècnica en el sistema públic de salut català

27/09/2024

La Fundació Althaia i l’Institut Mèdic per la Imatge (IMI) de Manresa han signat un acord de col·laboració per incorporar una tècnica d’última generació per al diagnòstic del càncer de pròstata en pacients atesos a l’Hospital Sant Joan de Déu de la capital del Bages. Es tracta de la biòpsia de pròstata robòtica guiada per ressonància magnètica, un procediment que permet fer un diagnòstic molt precís de les lesions sospitoses de ser cancerígenes visualitzades en la ressonància magnètica i que, a la vegada, és mínimament invasiu per al pacient. Althaia és pionera en l’ús d’aquesta tècnica robòtica en el sistema públic de salut català.

Aquest nou procediment, que ha incorporat el Servei de Diagnòstic per la Imatge d’Althaia, va a càrrec dels especialistes en Radiologia de la institució en coordinació amb el Servei d’Urologia. També hi participen professionals d’infermeria i tècnics de radiologia d’Althaia i de l’IMI. Es realitza a les instal·lacions de l’IMI, ubicat a l’edifici de la Clínica Sant Josep, que hi aporta un equip de ressonància magnètica de gran potència i prestacions que va adquirir l’any passat. És un aparell de 3 tesles, que proporciona unes imatges molt precises del teixit de la pròstata. A més, aquest estiu, l’IMI s’ha dotat amb un equip robòtic, que permet realitzar la biòpsia prostàtica des del mateix aparell de ressonància magnètica en aquells casos en què el radiòleg localitza lesions sospitoses.

En aquest sentit, l’aparell de ressonància magnètica permet que l’especialista pugui visualitzar de forma molt acurada possibles lesions malignes de la pròstata. Els casos sospitosos es discuteixen conjuntament amb els professionals d’Urologia i, si hi ha indicació clínica, el radiòleg realitza una biòpsia de les lesions sospitoses mitjançant l’assistència del nou equip robòtic en el mateix moment que les està visualitzant. Poder extreure de forma molt precisa una mostra d’aquesta lesió és molt important per al resultat diagnòstic, que s’estableix després que el Servei d’Anatomia Patològica examini la biòpsia.

La biòpsia prostàtica robòtica guiada per ressonància es realitza de manera ambulatòria sota anestèsia local. Per aquest motiu, a més de ser mínimament invasiva, aquest procediment permet una recuperació més ràpida del pacient.

Els pacients candidats a aquesta nova tècnica se seleccionen en base a uns criteris clínics establerts per l’equip de Diagnòstic per la Imatge conjuntament amb el d’Urologia. En els casos en què així es determini, la biòpsia prostàtica es continuarà realitzant de forma convencional mitjançant ecografia transrectal, que es realitza sota sedació del pacient.

L’equip de Diagnòstic per la Imatge realitza entre 20 i 25 biòpsies prostàtiques mensuals a pacients del Bages, Moianès, Solsonès i Berguedà. Les previsions són que entre el 40 i el 50% d’aquestes es realitzin amb aquesta nova tècnica. Fins ara, els pacients de difícil diagnòstic es derivaven a altres centres de l’àrea metropolitana per tal de realitzar-se aquest tipus de biòpsies d’alta precisió.

Per tal de poder implementar aquesta nova tècnica, l’equip de radiòlegs d’Althaia ha realitzat una formació, que ha inclòs simulació.

Tant l’equip de ressonància magnètica de 3 tesles com el nou equip robòtic de l’IMI s’utilitzaran, en els casos en què sigui necessari, en la prova pilot que ha iniciat Althaia aquest setembre per detectar de forma precoç el càncer de pròstata en el marc del projecte de recerca europeu PRAISE-U –PRostate cancer Awareness and Initiative for Screening in the European Union.

La Fundació Althaia treballa per oferir la millor atenció als pacients i les tecnologies més avançades en salut. Per això, quan cal, teixeix aliances amb institucions i organitzacions del territori, en aquest cas l’IMI, d’acord amb el Pla Estratègic Talaia 2021-25.