Althaia

Notícies
Althaia, pionera a Catalunya en l’ús d’una nova tecnologia que anticipa la hipotensió a través de la intel·ligència artificial en cirurgies complexes

Althaia, pionera a Catalunya en l’ús d’una nova tecnologia que anticipa la hipotensió a través de la intel·ligència artificial en cirurgies complexes

És un sistema de monitoratge que evita possibles complicacions i repercuteix positivament en la recuperació del pacient. S’utilitza sobretot en cirurgies complexes, majoritàriament oncològiques, i també en els casos de pacients que pateixen una patologia cardíaca o altres malalties de base importants

03/12/2021

La Fundació Althaia és capdavantera a Catalunya en l’ús d’una tecnologia capaç d’anticipar la hipotensió, la baixada de pressió arterial, d’un pacient que està sent intervingut quirúrgicament. Es tracta d’un monitor modular hemodinàmic que disposa d’un nou software amb un sofisticat algoritme basat en la Intel·ligència Artificial i l’anàlisi de Big Data que recull la informació necessària per alertar amb antelació l’anestesiòleg sobre la probabilitat que la persona pateixi un episodi de baixada de pressió. D’aquesta manera, es pot actuar preventivament i evitar possibles complicacions.

El servei d’Anestesiologia i Reanimació de la institució ha realitzat recentment la primera intervenció quirúrgica amb aquesta nova tecnologia, que s’ha incorporat al bloc quirúrgic de l’Hospital de Sant Joan de Déu de forma pionera a Catalunya. A més dels paràmetres hemodinàmics clàssics, el monitor ofereix una nova funció anomenada índex de predicció d’Hipotensió (HPI). Cal tenir en compte que la hipotensió és la causant de moltes de les complicacions cardíaques i renals que, tot i que s’associen a la cirurgia, no són conseqüència directa d’aquesta.

La nova tecnologia del monitor, a més d’alertar d’un episodi de baixada de pressió, ajuda a identificar les causes que el provoquen. Això permet que l’anestesiòleg pugui anticipar-se a l’hora d’aplicar el tractament més adequat en cada cas. Aquests dos fets repercuteixen positivament en la recuperació del pacient i, a la vegada, fan que es redueixi l’estada hospitalària i també la mortalitat postoperatòria.

Aquesta nova tecnologia s’utilitzarà en intervencions quirúrgiques complexes, majoritàriament oncològiques. També en aquelles persones que presentin patologies de base greus, ja siguin cardíaques, renals i hepàtiques, entre d’altres. En aquests casos, la probabilitat de patir un episodi d’hipotensió és molt alta, fet que va associat a què els pacients puguin presentar complicacions severes a curt i a llarg termini, fins a 90 dies posteriors a la cirurgia.

Abans d’incorporar aquesta nova tecnologia, es van analitzar fins a 61 casos de pacients complexos intervinguts quirúrgicament a Althaia i es va constatar que aproximadament en el 90% dels casos s’havia produït un episodi d’hipotensió.

La incorporació d’aquesta nova eina és una aposta de la Fundació Althaia per disposar de noves tecnologies que suposin una millor atenció per a les persones.