L’AECC-Catalunya contra el Càncer i Althaia signen un conveni per ampliar l’atenció psiconcològica a l’Hospital Sant Joan de Déu
20/07/2018
L’AECC-Catalunya contra el Càncer de Barcelona i la Fundació Althaia han signat un conveni per ampliar l’atenció psiconcològica a l’Hospital Sant Joan de Déu de Manresa. L’acord servirà per oferir aquest servei a més persones, per seguir atenent les necessitats dels pacients i reduir les alteracions emocionals, relacionals i socials dels malalts de càncer i les seves famílies.
El servei de psicooncologia d'Althaia es va posar en marxa el 2006 per tal de donar suport psicològic als malalts oncològics i a les seves famílies. El 2007 es van realitzar unes 450 visites a la institució (un centenar de primeres visites, i unes 350 de successives). Però des de llavors, pràcticament s'ha duplicat el nombre de persones ateses i s’han superat els recursos existents. I és que en l’últim any, es van realitzar unes 815 visites (120 primeres visites, 530 successives i 165 nombre de persones ateses en els grups de mindfulness). Per aquest motiu, es va demanar a l'AECC-Catalunya suport per poder ampliar l'atenció psicològica i poder oferir aquest servei a més persones de la Catalunya Central.
Els professionals psicooncòlegs s’encarreguen de desenvolupar les següents tasques: orientació i assessorament, proporcionar eines terapèutiques per afavorir l’adaptació del pacient i familiars davant la malaltia i el tractament de possibles trastorns psicològics que puguin tenir tant el pacient com la seva família.
Els psicooncòlegs treballen en coordinació amb diferents departaments de l’hospital, com poden ser oncologia, infermeria o orientació social. Aquest servei té l’objectiu de millorar la qualitat de vida del malalt de càncer i dels seus familiars, presentant-los assistència quan aquests ho requereixen i/o ho sol·licitin.
Teràpia per reduir l’ansietat i la por a la incertesa
Des de l'any 2013 a Althaia es realitzen grups de teràpia cognitiva basada en mindfulness per a persones amb càncer que s'inicien un cop han finalitzat el tractament per poder tenir eines per disminuir l'ansietat i la por a la incertesa, normalitzar les seves vides i fer els canvis necessaris per disminuir l’estrès en general. Aquests grups es realitzen al llarg de 8 sessions setmanals i solen estar formats per uns 10-12 participants. Des del 2013 es realitzen entre 2-3 grups a l'any.