La Càtedra de Salut Mental organitza amb Althaia i UManresa un postgrau pioner sobre nous models d’atenció en salut mental comunitària
26/05/2023
Neix el Postgrau en Nous Models d’Atenció en Salut Mental Comunitària, una iniciativa de la Càtedra de Salut Mental de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) i la Fundació Althaia que coorganitza amb UManresa i Althaia. L’objectiu d’aquesta nova oferta formativa és dotar els professionals de l’àmbit social i sanitari relacionats amb la gestió i l’atenció a la salut mental dels coneixements i habilitats necessaris en el marc de la transformació que ha experimentat en les últimes dècades l’atenció a la salut mental, que ha evolucionat cap a un model més comunitari.
En aquest sentit, el model d’atenció comunitària en salut mental posa la persona com a centre i es basa en una valoració integral de les seves necessitats i una atenció global integrada per recursos socials, de salut, de salut mental, sociosanitaris, residencials i educatius. L’objectiu és assolir una atenció que permeti anar més enllà del paradigma de la recuperació i en faciliti la inclusió comunitària.
Aquest nou enfocament comporta un canvi tant en els models d’atenció de la salut mental com en els sistemes de prestació de serveis, des de la promoció i la prevenció fins al tractament. També implica un canvi significatiu en les competències, tant a nivell de coneixements com de procediments i actituds, de les persones que treballen en aquest àmbit, pel fet que es tracta d'un treball en xarxa transdisciplinari amb objectius compartits en un territori concret. Tot això fa necessari establir formacions, com la del nou postgrau, que permetin l’adquisició d’aquests coneixements i el desenvolupament d’habilitats per tal que es pugui participar en la construcció d’intervencions comunitàries en salut mental en el context de la salut pública.
El postgrau, semipresencial, s’iniciarà el pròxim mes d’octubre. S’adreça a professionals del camp de la inserció laboral, gestió de recursos, treball i educació social, psicologia, infermeria, psiquiatria, teràpia ocupacional, auxiliars sanitaris i socials.
L’organització d’aquest postgrau posa de manifest el treball conjunt de tres entitats del territori referents en els àmbits de la salut mental i del coneixement i reforça les diferents línies de col·laboració.
Per a més informació sobre el postgrau, cliqueu aquí.