La Unitat d’Al·lèrgia d’Althaia participa en un estudi multicèntric per valorar l’eficàcia de la immunoteràpia oral en persones al·lèrgiques al peix
02/10/2019
La Unitat d’Al·lèrgia de la Fundació Althaia ha participat en un estudi multicèntric que té per objectiu comprovar l’eficàcia de la immunoteràpia oral en al·lèrgies alimentàries, concretament la del peix. La revista JIACI ha publicat recentment un breu article sobre el tema que podeu consultar aquí.
L'al·lèrgia alimentària és un motiu de consulta molt freqüent a les consultes sobretot en població pediàtrica. L'al·lèrgia al peix sol aparèixer en la primera infància, pot ocasionar reaccions al·lèrgiques greus i en alguns casos arribar a ser persistent. Fins fa pocs anys el tractament de l'al·lèrgia alimentària consistia en evitar l'aliment causant de la reacció (llet, ou, fruits secs, peix, etc.) i esperar fins obtenir la tolerància amb el pas dels anys, fet que s'aconsegueix tan sols en una part dels al·lèrgics. Des de fa uns anys s'han introduït tractaments hospitalaris de dessensibilització oral amb aliments com l'ou i la llet de vaca que permeten modificar la història natural de la malaltia i aconseguir la tolerància de l'aliment, fet que comporta un menor nombre de reaccions per ingesta accidental i una millor qualitat de vida pel nen al·lèrgic i la seva família.
Actualment s'estan realitzant estudis per tal de poder instaurar la immunoteràpia oral a peix en nens amb al·lèrgia persistent IgE mediada amb bons resultats.
L'estudi publicat és una fase preliminar del treball en què s'ha observat l'eficàcia del tractament i s'han registrat 18 reaccions d'intensitat lleu o moderada d'un total de 1.032 dosis administrades (1.7%). Actualment l'estudi encara està en fase de reclutament de pacients motiu pel qual s'espera que en els propers mesos s'obtinguin més dades.