La Dra. Rosana Rodríguez Villalba, Excel·lent Cum Laude per la seva tesi doctoral sobre la patologia vestibular en la població infantil
14/05/2024
La Dra. Rosana Rodríguez Villalba, cap clínic del servei d’Otorrinolaringologia de la Fundació Althaia, ha obtingut un Excel·lent Cum Laude per la seva tesi doctoral, titulada “Utilidad del Video Head Impulse Test en población infantil: valores normales y sus alteraciones en la patología más frecuente”. La defensa d’aquesta investigació va tenir lloc el 6 de març al Campus Clínic de la Universitat de Barcelona.
La patologia vestibular, que inclou malalties com la migranya vestibular de la infància i l’otitis mitjana serosa, ve definida per una sèrie de símptomes, principalment vertigen i l’alteració de l’equilibri o inestabilitat, nàusees i vòmits, i per alguns signes, com el nistagme -moviment involuntari dels ulls-.
El vertigen pot ser difícil de diagnosticar en la infància pel fet que els nens moltes vegades no tenen les eines de comunicació necessàries per descriure’n els símptomes de forma concreta i per aquest motiu de vegades es poden atribuir a problemes de motricitat o de comportament. És per aquestes particularitats de la patologia vestibular en l'edat pediàtrica que l'exploració instrumental adquireix més importància.
Un dels elements a tenir en compte és el reflex vestibuloocular, que s’encarrega de l’estabilitat de la fixació de la mirada. Actualment no hi ha consens sobre els valors normals que ha de tenir aquest reflex en la població infantil sana. Existeixen poques publicacions sobre pacients pediàtrics amb patologia vestibular, que prenen sempre com a referència els valors de la població adulta.
L'objectiu de la investigació de la Dra. Rodríguez ha estat validar de manera quantitativa els valors del reflex vestibuloocular en diferents grups d'edat a la població infantil sana i en les patologies més freqüents, com són l’otitis mitjana serosa o la migranya vestibular de la infància.
Es van estudiar un total de 208 pacients amb edats compreses entre els 3 i els 16 anys, una part dels quals sense patologia otoneurològica i una altra part amb diagnòstic de migranya vestibular de la infància. El valor del reflex vestibuloocular es va mesurar amb l'equip de Vídeo Test d’Impuls Cefàlic -Video Head Impulse Test (vHIT) EyeSeeCam® (Interacoustics, Denmark)-. Es tracta d’una prova diagnòstica per a les persones que pateixen vertigen que registra i analitza els moviments dels ulls que es produeixen davant de determinats moviments del cap.
La conclusió és que els valors del reflex vestibuloocular als canals semicirculars horitzontals augmenten amb l'edat fins arribar al grup de edat de 7-10 anys, que són similars als valors de la població adulta. Els guanys del reflex vestibuloocular són significativament més alts en pacients amb diagnòstic de migranya vestibular de la infància.