Althaia

Notícies
Manresa se suma al Dia de la Salut Mental amb actes que s’allargaran tot el mes d’octubre

Manresa se suma al Dia de la Salut Mental amb actes que s’allargaran tot el mes d’octubre

Amb el lema ‘La salut mental és cosa de tothom’, entitats i institucions del territori impulsen diversos actes amb l’objectiu de sensibilitzar l'opinió pública sobre la salut mental i el seu impacte en les persones, les famílies i la comunitat

28/09/2023

El pròxim 10 d’octubre se celebra el Dia Mundial de la Salut Mental amb la finalitat de sensibilitzar l’opinió pública sobre la importància i les conseqüències personals i socials de les diferents problemàtiques en salut mental, i el seu impacte en les persones, famílies i comunitat. Un any més, Manresa se suma a la commemoració amb una programació d’actes durant el mes d’octubre oberta a tothom i amb la col·laboració d’entitats del territori vinculades a la salut mental.

Els detalls de la commemoració els han donat a conèixer la regidora de Drets Socials, Mariona Homs Alsina, i el regidor d’Esports i Salut, Anjo Valentí Moll, en una trobada amb representants de les entitats organitzadores, totes elles integrants de la Taula de Salut Mental de Manresa: Mutuam Manresa, Salut Mental Catalunya al Bages, Activament Catalunya Central, Fundació Althaia, Ampans, ICS Catalunya Central, Mosaic, CatSalut, Associació de Salut Mental de Manresa, Trebolmente, Espai Situa’t, Programa Ocell de Foc i Servei de Biblioteques de Manresa.

De la programació, en destaca l’acte institucional, que tindrà lloc el mateix dimarts 10 d’octubre, a les 12 del migdia, a la plaça de Sant Domènec. Enguany, s’ha escollit com a lema ‘La salut mental és cosa de tothom’. Durant l’acte, es farà la lectura del manifest, elaborat per la Taula de Salut Mental i hi haurà una mostra d’activitats realitzades per persones vinculades a la salut mental.

A més a més, durant el mes d’octubre es duran a terme una quinzena d’activitats, relacionades amb l’art, la lectura, el benestar emocional i el coneixement. Destaca, el 26 d’octubre, la xerrada a càrrec de Nàdia Ghulam, que parlarà de la salut mental i les persones refugiades, així com diferents activitats de lectura a les biblioteques municipals, exposicions o una sessió de taitxí als Jardins de la Cova, entre altres propostes.

A banda, es podran veure unes peces audiovisuals en diferents espais de la ciutat que han estat elaborades per ‘Activa’t per la Salut Mental’ i que compten amb la col·laboració de Ràdio Manresa i Canal Taronja, que també se sumaran a la commemoració del Dia de la Salut Mental amb programes i tertúlies que abordaran aquesta temàtica.

Podeu consultar el programa d'actes complet en aquest enllaç.


No és només l’absència de trastorn mental
La salut mental no és només l’absència d’un trastorn mental. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) la defineix com un estat de benestar en el qual la persona és conscient de les seves pròpies capacitats, pot afrontar les tensions normals de la vida, pot treballar de forma fructífera i fer una contribució a la seva comunitat.

L’abril de 2018 el Ple de l’Ajuntament de Manresa va aprovar el dictamen sobre l’impuls i dinamització de la Taula de Salut Mental de Manresa, formada per representants de la Fundació Althaia, Ampans, Mutuam, Fundació Germà Tomàs Canet, XOBB Coop, Fundació Cots, Consell Comarcal del Bages, Institut Català de la Salut (ICS) de la Catalunya Central, Federació de Salut Mental Catalunya, Centre de Recursos en Trastorns de l’Espectre Autista de la Catalunya Central, Associació Salut Mental del Bages, ActivaMent Catalunya Central, Agència de Salut Pública de Catalunya, Servei Català de la Salut (Catsalut), CDIAP i Ajuntament de Manresa.

La Taula de Salut Mental de Manresa es constitueix com un espai de coordinació i de treball col·laboratiu entre tots els agents que treballen en salut mental al municipi de Manresa amb la finalitat de definir accions de millora a escala local que permetin donar resposta i millorar la salut mental al territori.