El Servei d’Oftalmologia d’Althaia, guardonat amb una sèrie de reconeixements
20/07/2023
Els professionals del Servei d’Oftalmologia de la Fundació Althaia han estat reconeguts amb diversos premis per la seva recerca i promoció de la divulgació científica per avançar en la generació de coneixement i en la millora de la salut.
Aquests reconeixements són el resultat de la dedicació per part de l’equip d’oftalmologia per desenvolupar progressos significatius dins el seu servei.
Premi a la Millor Comunicació Oral
El XXXII Congreso de la Sociedad Española de Cirugía Plástica Ocular y Orbitaria, celebrat del 7 al 9 de juny a Tenerife, ha premiat el projecte que porta per títol Programa de Telemedicina en patología palpebral para atención primaria (telepárpados) com a Millor Comunicació Oral.
Aquest programa ha estat creat per la Dra. Neus Busquet i la Dra. Sandra Martínez, de l’equip d’oftalmologia de la Fundació Althaia, amb la participació del Dr. Eduard Pedemonte, adjunt al servei d’oftalmologia de la Fundació Althaia i el Dr. Josep Vidal, metge de família de l’ICS.
El projecte premiat, iniciat el 2013, se centra en els pacients que pateixen algun tipus de patologia a les parpelles, tot i que també analitza la conjuntiva i l’iris. Es tracta d’un programa que connecta l’atenció primària ambulatòria amb l’atenció especialitzada d’àmbit hospitalari. Els objectius que han impulsat a realitzar aquest estudi són agilitzar la resolució dels processos, evitar derivacions i desplaçaments innecessaris a l’hospital, millorar el confort dels pacients i augmentar l’eficiència tant de l’atenció primària com de l’hospitalària.
Per assolir aquestes finalitats, els metges d’atenció primària fotografien les patologies palpebrals que presenten els pacients. A partir d’aquí, l’equip del servei d’oftalmologia d’Althaia es reuneix de manera periòdica per tal d’analitzar els casos i cita el pacient de manera presencial a l’hospital.
Els resultats obtinguts mostren que es va evitar derivacions i visites innecessàries en el 72% de les consultes telemàtiques, fet que remarca que la telemedicina aplicada a la patologia palpebral és una eina útil per aconseguir una millor atenció especialitzada.
Premi Innobages de divulgació científica
La Dra. Laura Soldevila, oftalmòloga de la Fundació Althaia, ha estat guardonada amb un dels premis Innobages. Aquest guardó, impulsat pel Consell Comarcal del Bages, vol promoure la divulgació científica a través de les xarxes socials.
En aquesta primera edició, la Dra. Soldevila ha obtingut el segon reconeixement pel fil de Twitter sobre la seva tesi doctoral, titulada Estudi de la diplopia binocular a l'Hospital de Manresa: causes, diagnòstic, tractament i impacte en la qualitat de vida del pacient.
Se centra en la diplopia binocular, un símptoma poc freqüent, greu i molest que genera un gran impacte en la qualitat de vida del pacient que el pateix. Els objectius principals que han impulsat l’inici d’aquest estudi se centren a conèixer les causes, els mètodes diagnòstics empleats i els tractaments fets en pacients, així com conèixer l’impacte de la diplopia en la qualitat de vida dels afectats.
Els guardons dels premis Innobages compten amb una dotació econòmica de 400 euros per a cadascuna de les dues categories establertes: fils de Twitter i vídeos d’Instagram i Tik Tok. El jurat ha tingut en compte aspectes com l’ús de llenguatge senzill i divulgatiu, l’adequació al públic objectiu, la originalitat, la creativitat, la claredat dels continguts, l’ús de recursos i preguntes per despertar l’interès i l’impacte de les publicacions a les xarxes