Althaia

Notícies
La Dra. Laura Plans, Excel·lent Cum Laude per la seva tesi doctoral

La Dra. Laura Plans, Excel·lent Cum Laude per la seva tesi doctoral

La Dra. Plans treballa al Servei Especialitzat de Salut Mental amb Discapacitat Intel·lectual (SESM-DI) i va presentar la tesi el dia 20 de juny a la Facultat de l’Hospital Clínic (Universitat de Barcelona)

07/07/2022

La Dra. Laura Plans, metgessa psiquiatra de la Divisió de Salut Mental de la Fundació Althaia, ha obtingut un Excel·lent Cum Laude per la seva tesi doctoral, titulada “Variables associades al suïcidi consumat en el trastorn bipolar després d’una primera hospitalització”.

Actualment se suïciden 700.000 persones a l’any arreu del món. Aquestes xifres fan que ens situem davant d’un greu problema de salut pública. L’any 2020 a Espanya van morir per suïcidi 3.941 persones, de les quals 556 eren de Catalunya.

Estudis d’autòpsies psicològiques demostren que més del 90% de les persones que han mort per suïcidi compleixen criteris de trastorn de salut mental, sent els més freqüents els trastorns de personalitat, els trastorns afectius i els trastorns per ús de substàncies.

Tot i que el Trastorn Afectiu Bipolar està associat a un elevat risc de mort per suïcidi, a la literatura hi ha molts estudis de temptatives, gestos o pensaments autolítics i molt pocs de suïcidi consumat.

L’objectiu principal del treball de la Dra. Plans va ser detectar variables clíniques que estiguessin significativament associades al suïcidi consumat en el Trastorn Bipolar (tipus I o tipus II), com a factors potencials de risc i així poder ajudar a prevenir futurs suïcidis en aquest grup de pacients.

Els resultats obtinguts conclouen que la taxa de suïcidi consumat és major en les persones amb Trastorn Bipolar (amb un elevat risc en el Trastorn Bipolar tipus II) en comparació a la població general. L’hospitalització és un indicador de gravetat ja que s’ha observat una elevada taxa de suïcidis consumats en pacients amb Trastorn Bipolar que han requerit hospitalització. D’altra banda, una temptativa autolítica violenta prèvia i antecedents de suïcidi consumat en familiars de primer grau són dues variables clarament associades a la mort per suïcidi.

Tots aquests elements indiquen que poder realitzar una correcta intervenció precoç amb la identificació dels factors de major risc, realitzar un correcte diagnòstic i un abordatge assertiu, permeten modificar el pronòstic d’aquests pacients i evitar conductes devastadores.

La Dra. Plans, que treballa al Servei Especialitzat de Salut Mental amb Discapacitat Intel·lectual (SESM-DI), va presentar la tesi el dia 20 de juny a la Facultat de l’Hospital Clínic (Universitat de Barcelona).