El Servei d’Oncologia Radioteràpica de Manresa ha atès més de 2.500 pacients en els primers cinc anys d’activitat
26/08/2021
Aquest estiu ha fet cinc anys que el Servei d’Oncologia Radioteràpica, ubicat a l’Hospital Sant Joan de Déu de Manresa i gestionat pel Consorci Sanitari de Terrassa, va posar-se en funcionament. Durant aquest temps, s’han atès al voltant de 550 pacients cada any de les comarques del Bages, Berguedà, Cerdanya, Moianès i Solsonès. De fet, un dels principals beneficis per a la població de referència és que poden rebre tractament de radioteràpia prop del seu domicili i en un servei que compta amb un accelerador lineal amb prestacions tecnològiques d'alta gamma, el mateix que s’utilitza en grans hospitals, cosa que permet fer tractaments d’alta qualitat.
Aquest accelerador d’alta gamma permet aplicar modalitats terapèutiques avançades i seguir una nova tendència, avalada científicament, de reduir el nombre de sessions de cada tractament, però augmentant la dosi de cada una per tal que sigui igual d’efectiva. Això és possible gràcies a la radioteràpia modulada i volumètrica, que permet adaptar el feix de la radiació a la forma geomètrica del tumor, disminuint la dosi en teixits propers i, per tant, el risc de toxicitat. Altres modalitats que també s’utilitzen són la radioteràpia guiada per la imatge, que focalitza la radiació de forma més acurada sobre el tumor; la radioteràpia adaptativa, que permet anar variant la radiació a mesura que el tumor redueix la mida; i la radioteràpia sincronitzada amb la respiració, per ajustar-la al moviment del tumor.
Cada un dels casos és valorat per la Comissió de Tumors de la Fundació Althaia, formada per un equip multidisciplinar, del que també en formen part professionals mèdics del Servei de Radioteràpia. En aquest comitè es decideix el tractament que ha de rebre un pacient malalt de càncer, alhora que se sincronitzen visites, s’eviten duplicitats de proves i es coordinen els tractaments de radioteràpia i quimioteràpia, fent que tot el procés sigui més àgil i flexible.
Cal tenir present que un 45% dels pacients oncològics necessiten radioteràpia en algun moment del tractament i que en un 80% les sessions tenen finalitat curativa. Des del Servei d’Oncologia Radioteràpica ubicat a l’Hospital Sant Joan de Déu s’atenen tota mena de tumors i tan sols es deriven, a Terrassa o Barcelona, per tractament radiològic una vintena de casos a l’any, pel tipus de tècnica que requereix el pacient.
Un equip especialitzat i en constant evolució
El Servei d’Oncologia Radioteràpica de l’Hospital Sant Joan de Déu va iniciar el camí a mitjans de l’any 2016, seguint el Pla Director d’Oncologia del Departament de Salut, amb un equip que ha anat creixent. Actualment compta amb 16 professionals, la majoria provinents de la Catalunya Central, fet que permet oferir oportunitats laborals en un àmbit molt especialitzat. En concret, disposa de tres metges especialistes en Oncologia Radioteràpica, dos radiofísics hospitalaris, dos tècnics en dosimetria, quatre tècnics en radioteràpia externa, una infermera i una auxiliar d’infermeria, tres administratives i un coordinador de tècnics.
A nivell assistencial, aquests professionals, que es coordinen diàriament amb els d’Althaia, estan integrats amb l’equip de l’Hospital de Terrassa, del que en formen part. Per altra banda, en l’àmbit de la docència i investigació, participen en la formació dels residents d’Oncologia Mèdica d’Althaia i estan reconeguts per les societats europees per fer assajos clínics. En l’actualitat, participen activament a dos més
El treball en xarxes territorials
Tal com defineix el pla estratègic d’Althaia, la institució té la voluntat d’establir vincles de col·laboració i treball en xarxa amb diferents institucions sanitàries del territori, que permeten ampliar la població diana i fan viable fer arribar arreu serveis d’alta qualitat. El servei d’Oncologia Radioteràpica és un exemple de com el vincle entre Althaia i el Consorci Sanitari de Terrassa fan possible aquesta millora assistencial, com també ho serien els vincles entre l’organització manresana i altres institucions sanitàries del Solsonès, Berguedà o Cerdanya que fan possible que en aquests territoris es puguin oferir serveis altament especialitzats amb professionals dels equips d’Althaia, com és el cas de pneumologia, oncologia, neurologia, endocrinologia, diàlisi, vascular i salut mental, entre d’altres.