Althaia

Notícies
Pneumologia d’Althaia amplia la cartera de serveis i potencia el treball interdisciplinari i l’activitat de recerca

Pneumologia d’Althaia amplia la cartera de serveis i potencia el treball interdisciplinari i l’activitat de recerca

En un any, el Servei de Pneumologia ha realitzat una cinquantena d’ecobroncoscòpies lineals o EBUS, una nova tècnica que l’hospital va començar a introduir la tardor de l’any passat i que s’utilitza per al diagnòstic del càncer de pulmó i altres malalties respiratòries. Amb motiu de La Marató 3Cat, l’equip ha fet accions per conscienciar sobre les malalties respiratòries i la importància de seguir hàbits de vida saludable

12/12/2024

En un any, el Servei de Pneumologia de la Fundació Althaia ha realitzat una cinquantena d’ecobroncoscòpies lineals o EBUS -de l’anglès Endo Bronchial Ultra Sound-. Es tracta d’una prova que s’utilitza principalment per al diagnòstic i estadiatge del càncer de pulmó que permet obtenir una informació de gran utilitat per establir-ne el millor tractament. Aquesta prova, que es va iniciar la tardor del 2023, amplia la cartera de serveis del Servei de Pneumologia, que també treballa per incorporar noves metodologies de treball a través d’equips interdisciplinaris i que potencia la recerca.

Les ecobroncoscòpies lineals, que s’han introduït de forma progressiva, també són d’utilitat per al diagnòstic d’altres tipus de càncers com els limfomes, a més de malalties benignes com la sarcoïdosi o infeccioses com la tuberculosi. A més d’estalviar el desplaçament dels usuaris, el fet que Althaia realitzi aquesta prova agilitza el procés assistencial, i facilita un seguiment més proper.

Aquest procediment va a càrrec d’un equip multidisciplinari de professionals integrat per especialistes de Pneumologia, Anestesiologia, Anatomia Patològica i Infermeria que estan formats específicament per dur-la a terme. Treballen conjuntament durant la prova, que es porta a terme de forma ambulatòria a l’Hospital Sant Joan de Déu. Per a la seva realització cal l’anestèsia general del pacient, que després es queda unes hores en observació a l’Hospital de Dia mèdic i després pot marxar sense necessitat d’ingrés.

Per poder realitzar aquesta tècnica, Althaia va adquirir un aparell d’ecobronoscòpia lineal. Aquest s’introdueix a través de la boca a la via aèria, permetent als professionals poder visualitzar l’interior de la tràquea i els bronquis, així com estructures localitzades per fora de la paret de l’arbre bronquial mitjançant una sonda ecogràfica que porta incorporada. En aquesta zona situada entre els dos pulmons, anomenada mediastí, és on es troben els ganglis i poden trobar-se altres lesions. L’EBUS incorpora a més una agulla que permet punxar de manera ecoguiada les possibles lesions detectades al mediastí i així obtenir material cel·lular per analitzar.

La incorporació de l’EBUS amplia l’activitat del Servei de Pneumologia, que en el que portem d’aquest 2024 ha realitzat més de 10.000 visites, de les quals prop de 2.000 han estat primeres visites. També ha portat a terme prop de 7.000 exploracions complementàries, entre les quals destaquen més de 2.500 proves funcionals respiratòries i prop de 1.000 poligrafies i de 500 broncoscòpies.

En paral·lel, el servei està treballant per crear diferents equips interdisciplinaris per atendre d’una forma integral diferents patologies respiratòries, entre les quals malalties que afecten la pleura, malalties intersticials pulmonars i també els trastorns del son. En l’actualitat ja existeixen comitès interdisciplinaris que valoren conjuntament els casos de càncer de pulmó i asma greu.

En l’àmbit de la recerca, el servei lidera l’estudi Spoccat (Severe COPD: Prospective Observational study of COPD in Catalonia). Es tracta d’un projecte multicèntric de 24 hospitals de Catalunya per analitzar i fer seguiment a llarg termini de pacients amb MPOC (Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica) greu a Catalunya, promogut per la FUCAP (Fundació Catalana de Pneumologia). L’objectiu és obtenir informació rellevant sobre les característiques i els factors pronòstics d’aquests pacients per tal de poder intervenir-hi. D’altra banda, l’equip de Pneumologia ha participat amb els serveis d’Anàlisis Clíniques, Anatomia Patològica, Oncologia i Medicina Interna d’Althaia en la realització d’un estudi de marcadors tumorals en líquid pleural recentment publicat en una revista mèdica.

Sensibilitzar sobre les malalties respiratòries
La Marató 3Cat està dedicada enguany a les malalties respiratòries. En aquest marc, els professionals de Pneumologia han realitzat diferents accions de sensibilització per conscienciar sobre les malalties respiratòries, la importància de seguir uns hàbits de vida saludables i d’un diagnòstic precoç. Una de les activitats ha estat una parada informativa a l’entrada de l’Hospital Sant Joan de Déu durant diversos dies en l’últim mes, en què han realitzat espirometries -prova que permet conèixer la capacitat pulmonar d’una persona- de forma voluntària als usuaris que entraven i sortien del centre.
També han fet difusió sobre les malalties respiratòries en diversos mitjans de comunicació i el 17 de novembre van pujar a Sant Jeroni dins de l’activitat “Respirem als cims per La Marató”, organitzada per la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya, la Societat Catalana de Pneumologia (SOCAP) i el Barcelona Respiratory Network (BRN).

 

2024_espirometries_SJD.jpg  2024_consulta_pneumologia_Althaia.jpg