Althaia

Notícies
La Unitat d’Hospitalització a Domicili d’Althaia compleix el desè aniversari amb més de 5.000 pacients atesos

La Unitat d’Hospitalització a Domicili d’Althaia compleix el desè aniversari amb més de 5.000 pacients atesos

Aquest dijous, 18 d’octubre, se celebra una jornada de reflexió i debat sobre els deu anys d’hospitalització a domicili a Althaia. L’atenció sanitària del futur evoluciona cap a models alternatius a l’hospitalització convencional

18/10/2018

En 10 anys, més de 5.000 persones del nostre territori han pogut gaudir d’un servei hospitalari a domicili. La immensa majoria són del Bages però també d’algunes poblacions del Moianès i el Solsonès. Han evitat així haver d’estar ingressades a l’hospital i han pogut ser ateses de la seva malaltia o procés en un entorn molt més amable i familiar sota la supervisió de l’equip de professionals de la Unitat d’Hospitalització a Domicili (UHaD) de la Fundació Althaia, un servei que aquest 2018 compleix el desè aniversari amb perspectives de futur.

Amb motiu de l’aniversari, s’ha programat una jornada de reflexió i debat que tindrà lloc aquest dijous, 18 d’octubre, a la sala d’actes de l’Hospital Sant Joan de Déu. L’objectiu és fer un repàs de la trajectòria de la UHaD i posar en comú coneixements i experiències amb professionals d’altres institucions que també treballen a domicili. Podeu consultar el programa en aquest enllaç.

‘El millor llit és el de casa’
La UHaD d’Althaia va néixer el novembre de 2007 fruit de la iniciativa i les inquietuds d’alguns professionals que creien en el lema El millor llit és el de casa i que estaven convençuts que l’atenció sanitària de futur havia d’evolucionar cap a models alternatius a l’hospitalització convencional per tal d’aconseguir una atenció més personalitzada, disminuir riscos inherents a l’hospitalització i, en definitiva, millorar la qualitat de vida dels pacients i també cercar l’eficiència econòmica.

El servei es va crear com a unitat transversal, cosa que significa que des de l’inici s’atenen pacients de qualsevol servei tant de perfil mèdic com quirúrgic. Els requisits que s’han de complir per tal d’accedir als serveis de la UHaD són:

• Àmbit mèdic: que hi hagi una patologia identificada i un tractament definit en el temps que es pot oferir al domicili
• Àmbit social: que hi hagi un cuidador responsable i un domicili adequat
• Àmbit geogràfic o isocrona: que el domicili estigui a màxim 25 minuts en cotxe de l’Hospital Sant Joan de Déu de Manresa.
• Que el pacient voluntàriament vulgui ser atès al domicili

En aquests deu anys, la UHaD ha anat ampliant l’àmbit d’actuació i en aquests moments arriba al 75% de la població del Bages.

Durant aquest temps, els professionals de l’equip han recorregut més de 385.000 quilòmetres en cotxe. Recentment s’han adquirit dos vehicles híbrids.

Els pacients que viuen en poblacions més allunyades i que per la seva condició clínica es poden desplaçar en cotxe també es poden beneficiar d’aquesta modalitat assistencial si es traslladen a la seu de la UHaD, ubicada a l’Hospital Sant Joan de Déu, quan s’han de fer el tractament.

Cap a un model d’atenció a pacients crònics i complexos
En aquests deu anys s’ha observat un canvi de perfil dels usuaris de la UHaD. Inicialment s’atenien pacients aguts i amb el temps s’està passant a usuaris de més edat i amb pluripatologia. Això fa que la UHaD hagi evolucionat cap a un model més orientat a pacients crònics i complexos i, sobretot, hagi anat estrenyent els vincles de col·laboració amb l’atenció primària. Així mateix, també s’han establert i enfortit les relacions de col·laboració amb els grans hospitals de Barcelona, de manera que els pacients de la nostra zona, si el tractament ho permet, es poden beneficiar dels avantatges de la modalitat d’hospitalització a domicili, amb la mateixa garantia i seguretat que si estiguessin ingressats en aquests centres.

La UHaD ofereix atenció cada dia de la setmana els 365 dies de l’any. Les visites que fan els professionals als domicilis no només són de caràcter assistencial ja que també fan educació sanitària in situ i l’acompanyament a pacients i cuidadors.

Qualitat i seguretat
L’objectiu principal de la UHaD d’Althaia, des de la seva creació, és oferir una modalitat assistencial eficaç, eficient i segura, amb paràmetres de qualitat totalment equiparables a l’hospitalització convencional. Per aquest motiu des de l’any 2009 se sotmet a una avaluació externa del seu sistema de qualitat (ISO 9001:2015), un fet que la converteix en l’única unitat d’aquestes característiques a Catalunya que té aquest reconeixement.