Althaia

Notícies
Els millors cuiners de Catalunya i un grup de psicòlogues d’Althaia publiquen un llibre únic que uneix emocions i receptes de cuina

Els millors cuiners de Catalunya i un grup de psicòlogues d’Althaia publiquen un llibre únic que uneix emocions i receptes de cuina

El llibre s’ha presentat en el marc d’un sopar solidari impulsat pel Rotary Club de Manresa-Bages que ha aplegat més de 350 persones. Els beneficis del sopar i del llibre es destinaran al nou programa de mecenatge d’Althaia que té per objectiu aconseguir fons per a la recerca i millorar l’atenció de l’àrea de Salut Mental

16/03/2024

Cuinant les nostres emocions a foc lent és el títol del llibre solidari que acaben de publicar un grup de psicòlogues de la Fundació Althaia de Manresa amb la col·laboració dels millors cuiners de Catalunya, entre els quals Ferran Adrià i els germans Roca. És una publicació única que proposa una descoberta de les emocions des de la ciència i també des del paladar que s’ha presentat aquest divendres en el decurs d’un sopar solidari promogut pel Rotary Club de Manresa-Bages. Els beneficis que es generin amb les dues iniciatives es destinaran al nou programa de mecenatge d’Althaia que té per objectiu aconseguir fons per a la recerca i millorar l’atenció de l’àrea de Salut Mental.

El projecte va sorgir de sis psicòlogues de l’àrea de Salut Mental d’Althaia que fa molts anys que treballen juntes. Són M. Cruz Crespo, M. Jesús Creus, Dominica Díez, Yolanda Martínez, Antònia Raich i Rosa Tejedor. Motivades per a la promoció de la salut, van tenir la idea d’escriure un llibre que recollís les recomanacions sobre gestió emocional que fan habitualment als seus pacients. Uns consells que moltes vegades inclouen exemples culinaris. D’aquí que es proposessin crear una publicació divulgativa sobre les emocions i el cultiu del benestar a partir d’exemples culinaris.

A la iniciativa s’hi va sumar Benvingut Aligué, cuiner actualment jubilat que aquest any presideix el Rotary Club de Manresa-Bages i que durant el seu mandat volia tirar endavant algun projecte que connectés cuina i salut. A través d’ell, es va proposar als xefs més reputats de Catalunya participar en el llibre.

Es tracta de 29 cuiners, la majoria dels quals reconeguts amb estrella Michelin. En concret: Albert Adrià, Ferran Adrià, Benvingut Aligué, Arnau Bosch, Rubén Campos, Mateu Casañas, Joel Castanyé, Oriol Castro, Jordi Cruz, Jaume Font, Carles Gaig, Marc Gascons, Nandu Jubany, Adrià Juncà, Jordi Llobet, Ivan Margalef, Ada Parellada, Xavier Pellicer, Paco Pérez, Fina Puigdevall, Joan Roca, Jordi Roca, Josep Roca, Oriol Rovira, Carme Ruscalleda, Javier Torres, Sergio Torres, Jordi Vilà i Eduard Xatruch.

Un llibre pensat com si fos un menú
La publicació està estructurada com si fos un menú. Inclou uns entrants, uns plats principals i unes postres, a més d’un apartat anomenat Aperitiu i un altre que s’ha batejat amb el nom de Per acompanyar.

Els entrants són el fil conductor per exposar els aspectes que un ha de tenir en compte a l’hora de gestionar les seves emocions. A través dels plats principals es descriuen les emocions bàsiques. Les postres van acompanyades d’unes recomanacions per a cultivar el benestar.

Cada un dels capítols s’inicia amb una petita història de ficció per situar el tema. Tot seguit hi ha una explicació psicològica, que és la part científica. El capítol es clou amb una recepta, que connecta ja sigui amb la història o bé amb l’emoció que ha estat font d’inspiració del cuiner. Els tres apartats estan lligats entre ells, amb ingredients psicològics i elements culinaris als contes, frases dels cuiners relacionades amb la temàtica psicològica, etc.

La publicació inclou un capítol escrit per experts de la Fundació Alícia sobre l’evidència científica en relació al binomi alimentació i salut mental i com la primera pot influir en la segona. En aquest sentit, la cuina pot ajudar les persones a gestionar les emocions.

En l’última part del llibre, hi ha l’apartat Qui és qui, que permet descobrir l’evolució de l’alta gastronomia catalana ja que inclou una descripció de la trajectòria de cada un dels cuiners que ha participat en la publicació.

Cuinant les nostres emocions a foc lent es pot trobar a Llibres Parcir de Manresa, que ha editat el llibre, així com al quiosc de l’Hospital Sant Joan de Déu i al taulell d’admissions del CSAM d’Althaia. També a altres llibreries d’arreu de Catalunya.

Més de 350 persones al sopar solidari

Més de 350 persones han assistit al sopar solidari Cuina i ciència unides per a la Salut Mental que s’ha celebrat aquest divendres, 15 de març, a La Torre Busquet de Manresa i que ha completat totes les places disponibles. Elaborat per Nandu Jubany i l’equip de Jubany Events, el sopar solidari ha combinat gastronomia i emocions i ha comptat amb la música en directe del cantant Salva Racero i el pianista Jordi Campoy.

Durant l’àpat s’ha fet la presentació del llibre a través d’una proposta experiencial que ha unit cuina, ciència i emocions. En aquest sentit, durant el sopar els assistents han pogut viure cinc de les emocions bàsiques, en concret, la por, la tristesa, l’alegria, la ira i la vergonya.

Per fer sentir l’emoció als comensals, s’ha fet una posada en escena, durant cada plat, que ha jugat amb llums de colors, un muntatge audiovisual i la música en directe. També hi han intervingut les psicòlogues autores del llibre, que han llegit fragments de la publicació dedicats a cada emoció, junt amb el conductor de l’acte, Jordi LP.

Millorar l’atenció de l’àrea de Salut Mental
El nou projecte de mecenatge d’Althaia té per objectiu aconseguir recursos per poder investigar i, alhora, humanitzar l’atenció i posar en marxa nous programes de suport que facilitin la recuperació del projecte de vida a persones amb problemes de salut mental i evitar així que tinguin possibles recaigudes.

En la societat actual, l’increment de malalties en salut mental posa de manifest la necessitat de canviar l’enfocament del seu abordatge. Cal evitar la visió exclusivament farmacològica i avançar cap a una metodologia que incorpori intervencions més holístiques i que posin la persona al centre. Això implica una transformació dels espais, passant de l’enfocament clínic tradicional a entorns més amables, acollidors i comunitaris que permetin una atenció més humanitzada.

També és important que les persones amb problemes de salut mental puguin accedir a programes de suport de diferents àmbits, com l’artístic, esportiu o d’oci, així com a aquells que puguin fomentar la seva autonomia. Aquestes activitats no només proporcionen suport terapèutic sinó que les ajuden a connectar amb la seva comunitat i a recuperar un propòsit personal i un sentiment de pertinença.

És per aquest motiu que el nou projecte de mecenatge es planteja des d’un enfocament integral per tal que, a més dels tractaments clínics actuals, es puguin oferir activitats que fomentin la connexió social, ja que aquestes poden ser clau per restablir la salut mental, guiar les persones cap a la recuperació del seu projecte de vida i prevenir possibles recaigudes.

A més, la recerca ha de permetre augmentar el coneixement i l’evidència científica sobre quines d’aquestes intervencions són eficaces tant en la prevenció com en el tractament i la rehabilitació.