“L'ambient és molt familiar”
Per què va escollir formar-se com a especialista a Althaia?
Perquè té una oferta formativa i de recerca molt atractives. Estic molt content d'haver fet aquí la residència.
Què és el que més destacaria de la seva etapa com a resident?
Sobretot l’ambient, és molt familiar. És un hospital mitjà, però amb molts equips i especialitats. Al llarg de la residència vaig fer rotacions per moltes d'elles. Això és molt formatiu i enriquidor.
Per què va decidir vincular-se laboralment a la institució?
En l'últim any de residència es va crear una nova plaça, la d'especialista mèdic dins del Servei de Cirurgia Vascular. Tot i que no havia tingut contacte amb cap especialitat quirúrgica durant la residència, la convocatòria tenia punts molt atractius, especialment el fet de poder tractar la patologia mèdica dels pacients quirúrgics.
També la possibilitat d'utilitzar l'ecografia clínica, tècnica en la qual m'havia format durant la residència. Al final vaig ser el metge escollit.
Quina és la contribució d'un metge internista en un equip quirúrgic?
Cada vegada més hi ha el paper del metge internista fent el que anomenem assistència compartida en els serveis quirúrgics. Aquesta és una figura que es veu sobretot en hospitals terciaris. Dins dels hospitals catalans mitjans, diria que Althaia és l'únic
que compta amb aquesta figura a Cirurgia Vascular. Aporta, sobretot, un treball multidisciplinari, un suport als companys cirurgians, i afavoreix el treball amb infermeria i amb tots els especialistes. A més, evita complicacions mèdiques a aquest tipus de
pacients i disminueix el risc de reingrés.
Com és el seu dia a dia a Althaia?
Estic a la planta d’hospitalització. Cada matí passem visita de manera conjunta, el cirurgià, la infermera gestora de cures i jo. Els tres aportem els nostres coneixements per millorar la qualitat de l’assistència i de les cures. Hi ha molt pocs hospitals que facin aquesta visita conjunta al pacient. Això
dona molt valor al servei. Els pacients estan més controlats i s'eviten moltes complicacions. Hi ha dies que, a més, porto el telèfon d'urgències de cirurgia vascular, atenc urgències i també faig molt sovint ecografia vascular, sobretot ecografia venosa per
valorar trombosi venosa profunda i ecografia de troncs supraaòrtics. A la tarda, a consultes, visito de forma ambulatòria pacients amb patologia arterial perifèrica crònica i malaltia tromboembòlica venosa.
Què és el que més li agrada de la seva feina?
La companyonia i també poder, en el dia a dia, tenir un impacte positiu en els pacients. Poder ajudar-los i evitar complicacions en els pacients postoperats. Crec que aporto el meu gra de sorra a tot el servei quirúrgic i als pacients també.
Un cop acabada la residència s'ha continuat formant?
Durant la residència vaig fer una rotació externa a l'Hospital Virgen del Rocío, de Sevilla, on em vaig poder formar en ecografia clínica. Ara he aprofundit en els coneixements d’ecografia vascular. A banda, tinc un màster sobre malaltia tromboembòlica
venosa i n’estic fent un altre sobre diabetis i risc cardiovascular.
Fa recerca?
Durant la residència vaig participar en un assaig clínic en fibromiàlgia. La meva idea seria poder començar amb el doctorat quan acabi aquest màster sobre diabetis. El tema que més m’agrada és arteriosclerosi i inflamació, però s’ha d’acabar de definir.
Veu Althaia una institució on desenvolupar la seva trajectòria professional?
Sí, hi ha un incentiu clar per a la docència i la investigació. També hi ha moltes ajudes per poder compaginar l’assistència, la docència i la investigació.
S'hi viu bé a Manresa?
És una ciutat molt còmoda i molt tranquil·la per viure. També ben situada geogràficament. Potser podria tenir alguna oferta cultural i d’oci més, però en general hi estic bé.