Cribratge del càncer de pròstata (programa pilot)
El càncer de pròstata
La pròstata és una petita glàndula que forma part de l'aparell reproductor masculí. Produeix una proteïna anomenada antígen prostàtic específic o PSA, que es filtra al torrent sanguini en petites quantitats.
El càncer de pròstata es produeix quan les cèl·lules de la pròstata comencen a créixer de forma descontrolada i formen un tumor a l’interior de la pròstata. És el tipus de càncer més freqüent en els homes, però sol ser tractable i té un alt índex de supervivència.
Alguns càncers de pròstata creixen lentament i mai causen símptomes en la vida d'un home, però d'altres poden posar en perill la seva salut si no es tracten.
És important detectar i tractar el càncer de manera precoç, abans que apareguin els símptomes. Per això existeixen programes nacionals de detecció del càncer de mama, colorectal i coll uterí.
En el cas del càncer de pròstata, no existeixen aquests programes i per això s'està estudiant la seva viabilitat i els beneficis que poden comportar.
Programa pilot de detecció precoç del càncer de pròstata
Actualment, més de 5.000 veïns de Manresa i de Sant Salvador de Guardiola d’entre 50 i 69 anys que tenen de referència l’ABS Barri Antic i l’ABS Les Bases estan sent convidats a fer-se una analítica de sang per participar en un programa pilot per detectar de forma precoç el càncer de pròstata, el càncer més freqüent en els homes.
Participar en aquest estudi i proves de cribratge, pot portar a la detecció d’un càncer en etapes molt precoces, quan és més fàcil tractar-lo i curar-lo.
Com puc participar-hi?
El procediment per participar en la prova pilot de cribratge de càncer de pròstata és molt senzill. La carta que estan rebent o rebran els candidats, inclou tota la informació respecte a la prova pilot i l’enllaç a un vídeo on s’explica el projecte, a més de la data i l’hora proposada per fer-se l’analítica de sang al CAP de referència.
La mostra que s’extregui s’analitzarà al laboratori de l’Hospital Sant Joan de Déu de Manresa. En cas que els resultats d’aquesta prova sortissin alterats, es faria una avaluació de risc, que inclouria una ecografia i l’anàlisi de l’historial clínic, així com dels possibles antecedents. Si els resultats així ho determinessin, el següent pas seria una ressonància magnètica i, finalment, en cas de risc elevat, una biòpsia.
PRAISE-U
Aquest programa pilot forma part del projecte europeu PRAISE-U –PRostate cancer Awareness and Initiative for Screening in the European Union–, que té per objectiu estudiar la viabilitat d’un programa de cribratge del càncer de pròstata a la Unió Europea que permeti reduir la mortalitat causada per aquest tipus de tumor i, a la vegada, evitar el sobrediagnòstic i el sobretractament.
Consulteu-ne més informació
Si participeu en aquest estudi i necessiteu qualsevol tipus d'informació, poseu-vos en contacte amb els responsables del projecte:
De dilluns a divendres al telèfon: 936.577.955 (de 9 a 15 h)