Manresa acull una exposició artística contra els estigmes de la salut mental
05/03/2018
Des d’avui i fins al 24 de març, Manresa acull l’exposició Parelles Artístiques: Experiències creatives per la salut mental. Les obres que s’hi poden veure són fruit del treball a “quatre mans” entre dos artistes, un dels quals és usuari de recursos de salut mental.
'Parelles Artístiques' és un projecte comunitari que neix l’any 2006 al centre d’atenció a persones amb problemes de salut mental i addiccions Osonament, de la comarca d’Osona, i que té per objectius afavorir la rehabilitació i la reinserció de les persones que tenen algun problema de salut mental i canviar la visió estigmatitzada que existeix a la societat vers la salut mental. Des dels seus inicis, compta amb el suport de Fundació Antiga Caixa Manlleu i BBVA CX, col·laboració que ha contribuït a fer créixer el projecte any rere any, estenent la seva actuació a altres comarques de Catalunya i fent possible l’exposició que recull les obres.
En total s’hi exposen 62 peces de diferents disciplines com pintura, escultura, vídeo, fotografia, ceràmica o il·lustració, que han estat realitzades per un total de 120 artistes. Les diferents parelles artístiques han creat les seves obres des de 11 centres de salut mental de 6 comarques catalanes: Bages, Barcelonès, Osona, Segrià, Tarragonès i Vallès Oriental.
La sala d’actes de l’Hospital Sant Joan de Déu de la Fundació Althaia de Manresa ha acollit aquest vespre l’acte d’inauguració d’aquesta exposició col·lectiva.
L’acte ha estat presidit pel director de CatSalut, David Elvira, el qual ha destacat la importància de projectes i experiències com les Parelles Artístiques, que “permeten a través de l’apoderament dels afectats i la força del contacte humà millorar la inclusió, afavorir l’autonomia de les persones i trencar els estigmes que envolten la salut mental”. Elvira també ha destacat que el “Govern i el Departament de Salut hem prioritzat les polítiques sanitàries d’abordatge de la salut mental i les addiccions, amb l’objectiu d’avançar cap a una societat més inclusiva, amb una injecció econòmica addicional de 70 milions d’euros”.
També ha donat suport a la iniciativa l’Ajuntament de Manresa, que ha col·laborat en l’organització de l’exposició i ha estat present a l’acte a través de la regidora de cohesió social, gent gran i salut, Mercè Rosich.
El director general de Fundació Althaia, Manel Jovells, ha afirmat que “una salut mental que integri l’atenció sanitària i la social ha estat una prioritat per nosaltres. El projecte MOSAIC és una iniciativa que ja fa molt de temps que treballa en aquest sentit, fomentant l’autonomia de les persones i lluitant contra l’estigma.”
El director territorial de BBVA, Christian Terribas, ha destacat la ferma voluntat de fer arribar aquest projecte a entitats i usuaris de tot Catalunya, ja que fruit de la col·laboració amb Osonament i la Fundació Antiga Caixa Manlleu, el projecte creix. Terribas s’ha mostrat orgullós que Manresa aculli l’exposició, pel lligam de l’entitat amb la ciutat i per afavorir el desenvolupament d’activitats socials i culturals al territori.
Per la seva banda, Miquel Torrents, President de Fundació Antiga Caixa Manlleu, ha assegurat que Parelles artístiques incorpora un conjunt de valors cabdals que afavoreixen la convivència entre totes les persones i que es tracta d’una “meravellosa manera de trencar barreres”.
La terapeuta ocupacional d’Osonament, Neus Vila, ha parlat en nom de totes les entitats participants fent un agraïment a totes elles i als artistes que “hi participen de forma altruista”.
Concretament, els centres de salut mental que han participat en aquesta dotzena edició són: Ampans, Centre de Dia Althaia, Club Social Mosaic, Llar Residència La Sardana de Mutuam (Bages); Associació El Far (Vallès Oriental); Grup CHM Salut Mental i Radio Nikosia (Barcelonès); Osonament (Osona); Sant Joan de Déu Terres de Lleida (Segrià); Servei de Rehabilitació Comunitària de Tarragona i Ment i Salut La Muralla (Tarragonès).
Després dels parlaments, el públic ha visualitzat un vídeo on diferents parelles artístiques expliquen com han viscut l’experiència del projecte i han recorregut l’exposició, que es troba ubicada al vestíbul de l’hospital fins el 24 de març.
Aquesta és l’exposició col·lectiva de la dotzena edició, però els diferents centres organitzen exposicions individuals durant l’any en el seu territori.