Atenció transversal a la salut mental
Col·laboració en l'Atenció Primària
El programa consisteix en que els professionals de l’atenció especialitzada de salut mental es desplacen als centres d’atenció primària per a integrar-se al programa de col·laboració d’atenció a la salut mental i les addiccions.
Aquesta atenció va dirigida a aquells problemes de salut mental i els trastorns per consums de substàncies lleus, per una atenció més qualitativa i propera prioritàriament en els serveis d’atenció primària amb col·laboració dels serveis de salut mental i addiccions.
Els professionals s’integren dins les àrees bàsiques de salut per millorar la detecció primerenca dels problemes de salut mental i addiccions i el diagnòstic precoç homogeneïtzant els elements de cribratge i fent-los accessibles a tractaments especialitzats.
Abordatge integral dels casos de Salut Mental d’Elevada Complexitat (PAISAMAEC)
Programa orientat a millorar l’atenció a les persones amb trastorns mentals i addiccions d’elevada complexitat que generen una gran càrrega personal, familiar, social i sanitària; i a garantir una atenció adequada tant a les persones afectades com les seves famílies.
Es pretén donar una atenció transversal i continuada a través d’un abordatge interdisciplinari i interdepartamental.
Es tracta d'un programa adreçat a adolescents i joves (de 12 a 25 anys) amb trastorns de salut mental i addiccions i amb conducta disruptiva i impacte social del Bages, Moianès, Solsonès, Anoia, Osona, Berguedà i Cerdanya.
Prioritza la prevenció i la detecció precoç mitjançant la creació d’equips territorials anomenats Equips Comunitaris d’Atenció Intensiva a la Complexitat (GUIA).
Salut Mental en Discapacitat Intel·lectual (SESM-DI)
Es tracta d’un servei especialitzat i ambulatori que s'ofereix, en col·laboració estreta amb la fundació AMPANS, a persones amb discapacitat intel·lectual que també presentin una patologia de salut mental i/o trastorn de conducta.
Es duen a terme grups psicoeducatius per a persones amb discapacitat intel·lectual per tal de millorar i fomentar els hàbits i recursos personals.
L'objectiu és diagnosticar, avaluar i oferir intervenció multidisciplinària a persones amb discapacitat intel·lectual que presenten patologia mental i/o trastorn conductual.
Atenció específica al trastorn psicòtic incipient (PAE-TPI)
La finalitat d’aquest programa és la detecció i intervenció dirigides a pacients amb trastorns psicòtics incipients per poder garantir un tractament estandarditzat i una intervenció òptima precoç i intensiva, facilitant així la millor recuperació i pronòstic possibles.
És un programa dirigit a persones entre 14 i 35 anys que presenten estats mentals d’alt risc de desenvolupar un trastorn psicòtic, primers episodis o persones que es troben en el període de recuperació d’un primer episodi.
L’objectiu és facilitar la detecció primerenca de pacients amb primers episodis psicòtics o amb elevada sospita que aquests puguin desenvolupar-se, facilitar l’accés als serveis de salut mental i oferir un tractament multidisciplinari i un seguiment proper i continuat que afavoreixi la recuperació clínica, funcional i personal del pacient.