Unitat de Coordinació de Donació d'òrgans i teixits
La unitat
La Unitat de Coordinació de Trasplantaments, o Donació d’Òrgans i Teixits, és un òrgan format per infermeres i metges de l'UCI, els quals treballen i vetllen sobre diversos aspectes vinculats a la donació d'òrgans i teixits dins la nostra institució.
Objectius
- Augmentar el nombre de donacions en la nostra institució
- Contribuir en la millora de la captació de potencials donants
- Realitzar tasques de coordinació i manteniment dels candidats a donants d'òrgans de pacients ingressats a l'UCI
- Instruir altres membres de la institució sobre les característiques i el seguiment dels potencials donants
Funcions
- Participar en l’elaboració de protocols i plans d'actuació en relació a les donacions d'òrgans i teixits
- Assessorar altres membres de l'equip assistencial de les diferents àrees i serveis
- Proposar i participar activament en totes aquelles activitats que vagin encaminades a potenciar i incrementar la donació de teixits
- Proposar i realitzar activitats de formació i docència, tant a nivell intern com extern
- Realitzar tasques de captació, valoració i avaluació dels candidats a donants de teixits en coordinació amb el Banc de Sang i Teixits
- Realitzar tasques de coordinació i manteniment dels candidats a donants d'òrgans de pacients ingressats a UCI
- Fer un registre rigorós de totes les donacions i característiques dels donants mitjançant registres i bases de dades
Un sol donant pot ajudar més de 100 persones. Treballar amb la donació de teixits ajuda a fer arribar més sovint la informació sobre els trasplantaments a les famílies i conscienciar a la població en general.
Preguntes freqüents
Quins teixits es poden donar?
Còrnies (els més coneguts), vàlvules, ossos, tendons, pell...
Per que són útils els teixits?
Ocular: Hi ha determinades lesions i malalties que poden afectar la part anterior del globus ocular. El trasplantament està indicat quan aquestes lesions dificulten o impedeixen una visió correcta o comprometen la integritat de la cambra anterior del l’ull. Les malalties més freqüents son les èctasis (alteració de la forma de la còrnia), les infeccions i els accidents.
Teixit vascular: Segments vasculars de les artèries o les venes s’utilitzen en situacions de compromís de la circulació per restaurar i millorar els dèficits circulatoris en determinades parts del cos.
Vàlvules: aòrtica, mitral, tricúspide i pulmonar: Substitucions de pròtesis vasculars sintètiques infectades implantades anteriorment. També es pot utilitzar per restaurar la circulació de les artèries cardíaques obstruïdes per arteriosclerosi, i de les artèries i venes de les extremitats inferiors.
Musculoesquelètic: La utilització d’un os sencer, d’un fragment d’os, d’un tendó o menisc provinent d'un donant pot comportar una recuperació més senzilla o la millora significativa de la funcionalitat d’una zona afectada i, per tant, millorar la qualitat de la vida d'un pacient. Les indicacions de trasplantament més freqüents són recanvis de pròtesis de maluc o genoll, fractures, tumors, lesions de lligaments i menisc, i moltes altres intervencions en cirurgia ortopèdica; però no solament en cirurgia de l’aparell locomotor es poden utilitzar els empelts musculoesquelètics, sinó que hi ha altres especialitats en què poden fer-se servir teixits tous com són en ginecologia, urologia, cirurgia plàstica, neurocirurgia, estomatologia, etc.
Pell: La pell es fa servir en malalts i malaltes que han sofert cremades importants que afecten una part important de la superfície corporal i que requereixen una cobertura immediata del cos per evitar la pèrdua de líquids i les infeccions, i també per disminuir el dolor que pateixen. En molts d’aquests casos, el trasplantament de pell és l’única opció terapèutica. Una altra utilització és per a malalts i malaltes que pateixen úlceres venoses, de decúbit o diabètiques.