Althaia

Ictus i altres malalties neurològiques

El dany cerebral adquirit és el dany que es produeix en un cervell que prèviament estava sa i l'ictus és una de les patologies que més freqüentment pot causar aquest dany, essent una de les primeres causes de mortalitat en els països industrialitzats i la primera causa de discapacitat en l'adult amb les conseqüents repercussions en l'àmbit personal, familiar, social i laboral.

Una de cada quatre persones patirà un ictus al llarg de la seva vida i a la Fundació Althaia, cada any se n'atenen una mitjana de 550 casos. 

Els avenços dels darrers anys, tant en prevenció com en complexitat diagnòstica i terapèutica, han determinat un canvi en el maneig de l’ictus cap a l’abordatge multidisciplinari i cap a la creació d’unitats específiques que ha comportat una disminució de la mortalitat i de les seqüeles.

L’evidència ha demostrat que el temps és clau per minimitzar-ne els seus efectes, tant en la detecció inicial com en la recuperació dels 6 primers mesos. Per això una atenció multidisciplinar pot afavorir la recuperació ja que ens permet rendibilitzar el temps.

Des d’Althaia ens hem proposat crear una unitat específica d’atenció integral a l’ictus i les malalties neurològiques com ara esclerosi múltiple, tumors cerebrals, traumatisme cranioencefàlic greu, etc.. 

L’objectiu d’aquesta unitat va més enllà de millorar la coordinació entre serveis; també implica un model d’atenció centrat en la persona, el que comporta la creació i millora d’uns espais i infraestructures humanitzats i més accessibles perquè el pacient es pugui sentir acollit i confortable durant el seguiment i tractament de la seva patologia. 

Al mateix temps, busquem poder oferir un punt de trobada per a pacients i familiars amb programes d'educació sanitària relacionats amb aquestes patologies neurològiques i l'acompanyament necessari des del punt de vista psicològic i social, tenint en compte que aquest tipus de malaltia comporta, generalment, un gran nivell de discapacitat i un impacte important tant en la vida dels pacients com en la de les seves famílies. També és un objectiu, aconseguir recursos per a la investigació. 

Els beneficis de disposar d'una unitat d’atenció integral a l’ictus al nostre territori són molts i, entre ells, la possibilitat de fer teràpies de rehabilitació intensiva, quan estigui indicat, evitant desplaçaments a altres centres monogràfics de Barcelona i oferint una atenció de proximitat, adaptant-nos a cada pacient i al seu entorn facilitant el millor tractament possible amb tècniques especialitzades i avançades, amb compromís i amb el màxim rigor professional. 

 

Una primera investigació  

S'ha dut a terme un primer projecte d’investigació sobre L’ictus agut; rehabilitació psicològica i acompanyament familiar.

Un dels objectius principals del projecte és valorar la recuperació funcional dels pacients amb ictus després d’un programa estructurat de rehabilitació neuropsicològica en fases primerenques i, a la vegada, implantar un programa psicoeducatiu als familiars. És un projecte innovador ja que la neurorehabilitació cognitiva i l’acompanyament als familiars de pacients amb ictus es realitza en la fase subaguda. L’objectiu ha estat aplicar-ho en la fase més aguda, quan el pacient encara estava hospitalitzat. El neuropsicòleg Jordi Sanchez ha liderat aquesta línia d’investigació que acabarà formant part de la seva tesi doctoral.

 

Dins d'aquest projecte de mecenatge per al Ictus i altres malalties neurològiques, la campanya North Cape - Repte"Guanyem l'ictus" que es va dur a terme durant l'any 2022, es va centrar en recollir fons per a la millora de l'atenció integral dels pacients afectats per un ictus.

 

Fes un donatiu!

 

boles donacions.png