Althaia

Notícies
Acción Estratégica en Salud de l'Instituto de Salud Carlos III finança un projecte científic liderat per Althaia

Acción Estratégica en Salud de l'Instituto de Salud Carlos III finança un projecte científic liderat per Althaia

El Dr. Rafael Fernández, cap del servei de Medicina Intensiva d'Althaia lidera aquest projecte de recerca

12/01/2018

El projecte de recerca multicèntric “La oxigenoterapia de alto flujo como adyuvante en el tratamiento de la sepsis grave. Ensayo clínico aleatorizado multicéntrico”, liderat pel Dr. Rafael Fernández Fernández, cap del servei de Medicina Intensiva d’Althaia, ha estat seleccionat dins els projectes finançables de la convocatòria de 2017 de la Acción Estratégica en Salud 2013-2016, de l’Instituto de Salud Carlos III dins la modalitat Projectes de Investigació en Salut. L’import total de la subvenció concedida per a aquests és de 36.905 euros.

La sèpsia greu comporta una elevada morbimortalitat en provocar lesions orgàniques a distància. El tractament estàndard en el nostre entorn es basa en antibioteràpia precoç i reanimació hemodinàmica. La hipòtesi d’aquest projecte radica en que la oxigenoteràpia d'alt flux (OAF) podria reduir el treball respiratori millorant la perfusió perifèrica i l'evolució dels pacients amb sèpsia greu. L’objectiu principal és determinar si l’OAF millora la supervivència basal d’aquests pacients (70%) fins el 80%. Com a objectius secundaris es pretén avaluar la reducció de la necessitat de ventilació mecànica, de drogues vasoactives, de fracàs orgànic, de milloria de l’acidosi, de l’aclariment del lactat i de la saturació d’oxigen dels pacients amb OAF. Per donar resposta a aquests objectius s’ha dissenyat un Assaig Clínic Aleatoritzat (ECA) multicèntric que preveu incloure 592 pacients, de 15 hospitals participants, majors de 18 anys amb criteris diagnòstics de sèpsia greu en les primeres 6 hores de l'ingrés al Servei d’Urgències. Als pacients del grup intervenció se'ls administrarà OAF fins a la resolució de la sèpsia o fins que necessiti ventilació mecànica, sigui invasiva o no invasiva. Als pacients del grup control se'ls administrarà oxigenoteràpia convencional, si és necessari.

Els resultats d'aquest estudi tindran una aplicació immediata en la gran majoria dels hospitals del país, tant si és positiu com a negatiu. Si és positiu permetrà millorar la supervivència dels pacients amb un cost molt baix i sense efectes secundaris. En cas de resultat negatiu, tindrà molt interès en evitar invertir temps i diners en maneres alternatives de suport i dedicar tota l'atenció de l'equip a la reanimació hemodinàmica precoç. Qualsevol resultat intermedi permetria redissenyar futurs estudis que modifiquessin el tipus, la durada o la intensitat del suport respiratori.