Notícies
La infermera Alba Torné Ruiz, Excel·lent Cum Laude amb menció internacional per la seva tesi doctoral
La investigació és sobre el maneig de l’accés venós perifèric. La defensa de la tesi, realitzada a la Universitat de Lleida, va tenir lloc el 28 de juny al Campus de Ciències de la Salut d’Igualada
20/07/2024
Alba Torné Ruiz, infermera de control d’infeccions, ha obtingut un Excel·lent Cum Laude amb menció internacional per la seva tesi “Manejo del acceso venoso periférico en paciente adulto: abordaje bibliométrico y estudio delphi con expertos nacionales e internacionales”. La defensa de la tesi, realitzada a la Universitat de Lleida, va tenir lloc el 28 de juny al Campus de Ciències de la Salut d’Igualada.
El maneig dels catèters venosos perifèrics és una competència infermera. El seu ús és hospitalari i els pacients no estan exempts de complicacions, sent la flebitis una de les més rellevants. Els protocols o les guies dels centres hospitalaris sobre el maneig dels catèters venosos perifèrics en relació a la flebitis són heterogenis i l’aplicació de la pràctica basada en l’evidència és escassa. A més, no hi ha consens nacional i internacional sobre el maneig de la flebitis secundària a catèter venós perifèric, i tampoc estudis de revisió bibliomètrics a nivell internacional que abordin aquesta temàtica.
En aquest context, els objectius generals de la tesi van ser, en primer lloc, determinar l’evolució de la producció científica i les tendències sobre accés vascular i flebitis per cateterisme venós perifèric i, en segon lloc, identificar i consensuar el maneig dels catèters venosos perifèrics en relació a la flebitis en el context assistencial.
En la investigació es van fer servir diferents metodologies de recerca: dues anàlisis bibliomètriques analítiques i descriptives, i dos estudis Delphi, d’àmbit nacional i internacional, per consensuar i valorar entre experts el maneig dels catèters venosos perifèrics.
Els estudis bibliomètrics van establir un interès mantingut en el temps sobre l’accés venós relacionat amb la temàtica d’infeccions i altres complicacions, a més de la necessitat de control i vigilància per part d'infermeria. També es van detectar les àrees a explorar en relació a la flebitis que van servir de base per als estudis de consens i les àrees d'estudi emergents. L'estudi Delphi d’àmbit nacional va incloure 27 infermeres expertes i, l’internacional, 18 experts multidisciplinaris, dels quals 4 van ser entrevistats per complementar la informació obtinguda.
Des d’aquí, la institució vol felicitar la Dra. Torné per la feina feta i per l’esforç i dedicació que suposa compaginar l'assistència amb la recerca.