Althaia activa la fase 2 del Pla de contingència, que limita encara més l’accés als seus centres
28/10/2020
La Fundació Althaia ha activat la fase 2 del Pla de contingència per l’empitjorament de la situació epidemiològica del territori i l’augment de persones afectades per la covid-19 ingressades a hospitalització i a l’àrea de crítics de l’Hospital de Sant Joan de Déu de Manresa. Es restringeix encara més l’accessibilitat als centres de la institució per minimitzar el risc de contagi, garantir la seguretat de pacients, familiars i professionals, i evitar possibles brots intrahospitalaris –que implicaria haver de prendre mesures més restrictives–. Alhora es vol generar confiança a les persones que han de fer ús dels recursos sanitaris. És important que la ciutadania segueixi les noves indicacions per assegurar la sostenibilitat del sistema de salut. A diferència de la fase 1, les mesures que ara s’apliquen comencen a tenir impacte a nivell assistencial.
En aquesta fase només poden acudir als centres de la institució aquelles persones que tenen visites, proves o intervencions programades, necessiten ser visitades a Urgències o són acompanyants de referència de pacients hospitalitzats.
Pel que fa als pacients que tinguin una cita ambulatòria programada, es restringeix l’entrada a l’edifici només a la persona que s’hagi de visitar o fer una prova. Per tant, no està permès l’acompanyament. Les excepcions són els pacients pediàtrics, les persones discapacitades, les que s’han de sotmetre a una visita o prova que pugui requerir el suport d’un acompanyant, les primeres visites oncològiques o altres que per diferents causes es valori que cal un acompanyant per garantir la correcta comprensió de les indicacions mèdiques.
Pel que fa als pacients no covid ingressats a l’hospital, es limita l’acompanyament a 2 hores al dia. En aquest sentit, només podran estar acompanyats per una persona en horari restringit de les 10 a les 12 hores. Es recomana que aquest acompanyant sigui sempre la mateixa persona i que sigui del nucli més proper. En cas de presentar algun símptoma compatible amb la covid-19, no es pot venir a l’hospital com a acompanyant.
Només en casos excepcionals l’equip assistencial podrà autoritzar que el pacient estigui acompanyat durant les 24 hores. També podran tenir un acompanyant durant tota l’estada hospitalària els infants i les mares durant el procés de part i els dies posteriors al naixement. Per altra banda, les visites socials o de cortesia continuen prohibides.
Pel que fa als pacients afectats per la covid-19 només poden estar acompanyats en casos excepcionals. L’equip assistencial pot autoritzar que una persona del nucli proper pugui realitzar visites puntuals. Aquesta visita s’haurà de gestionar a través de la secretaria de planta, s’haurà de complir l’horari establert i seguir les indicacions de l’equip de professionals pel que fa als protocols de seguretat.
Accessibilitat a l’UCI i Urgències de l’Hospital Sant Joan de Déu
Els pacients no covid ingressats a l’UCI poden estar acompanyats en dues franges horàries de matí o tarda. En el cas dels afectats per covid-19, és l’equip assistencial el que autoritzarà l’acompanyament i la fórmula com es desenvoluparà.
Al servei d’Urgències de l’Hospital Sant Joan de Déu continua vigent la prohibició d’entrar amb acompanyants. Tot i això, l’equip assistencial d’Urgències podrà autoritzar l’acompanyament en els mateixos casos que en pacients ingressats. En canvi, la Unitat d’Observació d’Urgències (OBU) funciona, en aquest sentit, com si fos una planta d’hospitalització amb un acompanyament que a partir d’ara es limita a 2 hores.
Aquesta setmana s’ha incorporat una nova figura, la de la gestora d’informació d’Urgències, que fa d’enllaç entre l’usuari, els equips assistencials i la família. Es tracta d’una mesura per compensar el fet que no hi pot haver acompanyants que busca la màxima proximitat entre el pacient i la seva família en el context de la pandèmia.
Altres edificis
A la Clínica Sant Josep també es limita l’accés d’acompanyants, els pacients ingressats només podran estar acompanyats en horari restringit, excepte en els casos que ho autoritzi l’equip assistencial. A les Urgències i en l’àrea ambulatòria de consultes i proves de la Clínica els pacients no podran anar acompanyats, excepte en casos excepcionals.
Pel que fa al Centre Hospitalari, els pacients només tenen autoritzades les visites terapèutiques, és a dir, aquelles que es consideren beneficioses per a l’evolució del pacient.
Canvis assistencials
L’augment de pacients covid-19 hospitalitzats ha obligat a crear equips multidisciplinaris de professionals d’especialitats diferents, que donaran suport a l’equip de Medicina interna de forma rotatòria.
Per tal d’alliberar professionals mèdics i d’infermeria que puguin donar resposta a l’increment de pacients covid, es començarà a desprogramar alguna activitat quirúrgica i ambulatòria no preferent. En aquests moments s’està avaluant quina activitat es desprogramarà i com. Es procurarà que sigui rotatòria en les diferents especialitats per disminuir-ne l’impacte i preservar sempre l’activitat urgent o preferent.
D’altra banda, l’augment de pacients crítics afectats per la covid-19 ha obligat a incrementar el nombre de llits per atendre aquesta tipologia de pacients. En aquest sentit, l’UCI de l’Hospital de Sant Joan de Déu es destina íntegrament a pacients crítics, tant afectats per la covid-19 com no, degudament sectoritzats. En paral·lel, s’ha habilitat una nova àrea amb 8 llits per a pacients semicrítics.
Dades sobre la covid-19
Les dades referents a la covid-19 a la Fundació Althaia aquest dimecres, 28 d’octubre, són les següents:
- Pacients ingressats en àrea Althaia COVID-19: 41
- Defuncions (dada acumulada): 184
- Alta pacients ingressats (dada acumulada): 1.225
Des de la institució es fa un seguiment diari i acurat de la situació per si cal prendre noves mesures, tal i com determina el Pla de contingència.
Crida a la responsabilitat ciutadana
Totes les persones que accedeixin a un dels centres d’Althaia cal que portin mascareta quirúrgica, que no sigui de roba, anar sense guants i rentar-se les mans amb gel hidroalcohòlic a l’entrar i al sortir.
Des de la Fundació Althaia es fa una crida a la responsabilitat ciutadana. És molt important que tothom segueixi les mesures de seguretat per tal d’aturar la transmissió comunitària i assegurar la sostenibilitat del sistema de salut.
Recordem que es tracta de:
- Rentar-se les mans freqüentment
- Tapar-se la boca i el nas en tossir o esternudar
- Mantenir la distància de seguretat amb altres persones
- Utilitzar la mascareta
- Evitar compartir menjar i estris
- Evitar tocar la boca, el nas i els ulls sense rentar abans les mans
- Limitar la vida social
- Netejar, desinfectar i ventilar la llar
En cas de símptomes, truqueu al 061/Salut Respon, contacteu amb el vostre centre d’atenció primària o feu una eConsulta a través de La Meva Salut.
La detecció precoç i el seguiment dels casos positius i dels seus contactes és clau per mantenir el control de l’epidèmia. Per això és important que les persones que presentin símptomes compatibles amb la covid-19 contactin amb el sistema públic de salut, reportin les persones amb qui han tingut contacte estret i segueixin les indicacions dels professionals sanitaris.