Althaia

Notícies
Althaia acull una xerrada sobre l’ictus amb motiu de La Marató

Althaia acull una xerrada sobre l’ictus amb motiu de La Marató

Tindrà lloc el dijous, 15 de desembre a la Sala d'actes de l'Hospital de Sant Joan de Déu a les 7 de la tarda. L'ictus és una malaltia que requereix actuar molt ràpidament davant els primers símptomes

05/12/2016

"Prevenció, actuació i vida després de l’ictus” és el títol de la xerrada que se celebrarà dijous 15 de desembre a les 7 de la tarda a la Sala d’actes de l’Hospital Sant Joan de Déu. L’acte està organitzat per la Fundació Althaia juntament amb la Fundació Sociosanitària de Manresa (FSSM) i la Fundació Universitària del Bages (FUB) en el marc de les activitats programades per la plataforma Manresa Mobilitza’t amb La Marató. La conferència se centrarà en l’ictus, una de les malalties que tracta La Marató de TV3 d’enguany.

Les intervencions de la Dra. Júlia Saura, neuròloga i coordinadora del Codi Ictus de la Fundació Althaia, i Mireia Torras, infermera de la institució experta en el Codi Ictus, iniciaran la xerrada. Les dues parlaran de la importància de la prevenció, així com de la necessitat d’actuar amb rapidesa davant de qualsevol símptoma o sospita d’ictus. Seguidament es donarà pas a la fisioterapeuta Cecília Barnaus, coordinadora del Servei de Rehabilitació de l’Hospital Sant Andreu de la FSSM i a Imma Ficapal, terapeuta ocupacional i logopeda del mateix centre, que posaran èmfasi en la fase de recuperació.

La veu de dos testimonis, Ramon Barlam i Eloi Soler, permetrà conèixer de primera mà com es viu la malaltia. La moderadora de la xerrada serà Marina Mateu, doctora en Infermeria, professora dels estudis d’Infermeria de la Facultat de Ciències de la Salut de Manresa, que forma part del servei de Cures Intensives de la Fundació Althaia.

Actuar amb rapidesa
Un ictus és una malaltia ocasionada per una alteració sobtada de la circulació de la sang al cervell. Pot ser un ictus isquèmic (infart) o hemorràgic. Es manifesta per:


•    L’afectació sobtada de la visió en un o tots dos ulls.
•    La pèrdua sobtada de la força a un braç, una cama o ambdós.
•    L’aparició sobtada de problemes per parlar i/o entendre el que ens diuen.
•    L’aparició sobtada de desequilibri o inestabilitat.
•    L’aparició sobtada de mal de cap.

És molt important que davant de qualsevol d’aquests símptomes el malalt o familiar truqui directament al 061 o es dirigeixi directament a Urgències de l’Hospital Sant Joan de Déu, perquè ràpidament es pugui activar el Codi Ictus i pugui rebre el tractament d’immediat. Sant Joan de Déu és l’hospital de referència per als pacients d’ictus del Bages, Berguedà, Solsonès i Cerdanya.

Si s’actua amb rapidesa, durant les quatre primeres hores i mitja es pot administrar un tractament que permet desfer els coàguls cerebrals. S’ha demostrat que així es disminueix la mortalitat, la incapacitat i la possibilitat de desenvolupar, posteriorment, una demència vascular.

Deu anys del Codi Ictus
Un equip de neuròlegs, intensivistes, infermeres, metges d’Urgències i altres professionals de la Fundació Althaia s’han mobilitzat de forma coordinada més de 2.000 vegades des de que es va posar en marxa el Codi Ictus el dia 1 de març del 2006 amb l’objectiu de salvar la vida o minimitzar les seqüeles d’aquelles persones que han tingut un accident vascular cerebral. El Codi Ictus, que és una actuació urgent i sincronitzada, s’aplica als pacients que pateixen un ictus, tenen bona qualitat de vida i no fa més de 8 hores que han començat a notar els símptomes.

La Unitat d’Ictus d’Althaia és una unitat específica que aborda de forma integral i multidisciplinar les malalties vasculars cerebrals. Està formada per un equip que atén el malalt de forma transversal: especialistes en neurologia, medicina intensiva, rehabilitadors i equip d’infermeria. A més, també intervenen en el tractament d’aquests pacients el Servei d’Urgències, l’equip de Cirurgia Vascular, Diagnòstic per la Imatge i les treballadores socials.

Quan s’activa un Codi Ictus s’engega un sistema protocol·litzat que té com a objectiu primordial disminuir el temps fins a l’atenció especialitzada i el tractament farmacològic específic. Tant si s’ha pogut administrar com no el tractament, el malalt ingressa a la Unitat Ictus on se li fa un control estricte que permet preveure possibles complicacions i aconseguir una millor recuperació. A més, des d’aquesta Unitat es comença precoçment la rehabilitació. De mitjana, la Fundació Althaia atén 450 casos d’ictus a l’any.

El tractament que es pot administrar durant les quatre primeres hores i mitja per desfer els coàguls cerebrals en casos d’ictus isquèmics s’anomena trombòlisis.

Com prevenir l’ictus
Tot i l’efectivitat dels tractaments de què es disposa actualment per determinats tipus d’ictus, el millor abordatge terapèutic de l’ictus segueix essent la prevenció. Alguns factors de risc són:


•    Alcoholisme
•    Colesterol
•    Diabetis
•    Hipertensió
•    Obesitat
•    Sedentarisme
•    Tabaquisme