Althaia

Notícies
Althaia crea una unitat específica per fer seguiment dels pacients que han superat la covid-19 i que presenten seqüeles

Althaia crea una unitat específica per fer seguiment dels pacients que han superat la covid-19 i que presenten seqüeles

La nova unitat es coordina amb l’atenció primària del territori per atendre també pacients tractats pel coronavirus SARS-CoV-2 als CAP i que requereixin seguiment especialitzat

20/01/2021

Les persones que han superat la covid-19 poden presentar símptomes i seqüeles persistents que s’allarguen en el temps i que dificulten que puguin desenvolupar el seu dia a dia habitual tal com ho feien abans d’haver contret la malaltia. Per tal de donar resposta integral a les necessitats assistencials d’aquestes persones, la Fundació Althaia ha posat en marxa una unitat específica formada per un equip multidisciplinari de professionals que treballa de forma coordinada i que tracta conjuntament els casos més complexos. És la Unitat Postcovid-19 d’Althaia, que atén tant a persones que han estat hospitalitzades per covid-19 a la institució com a pacients que no han requerit ingrés i que han estat tractats des del respectiu Centre d’Atenció Primària (CAP). En aquest sentit, hi ha una coordinació amb l’atenció primària del territori.

Les afectacions que poden patir les persones que han estat tractades per aquesta nova malaltia són encara molt desconegudes. Des d’un primer moment, els especialistes van observar que les persones que havien superat la fase aguda de la malaltia i que havien tingut un llarg ingrés hospitalari, que en alguns casos també va incloure una estada a l’UCI, presentaven afectacions respiratòries i pulmonars, funcionals o motores. Per això, els professionals dels serveis de Pneumologia i Rehabilitació i Medicina física d’Althaia van començar a fer seguiment d’aquests pacients més crítics des dels mesos de maig i juny.

Va ser arran d’aquestes visites que els professionals d’aquests serveis van detectar diferents tipus de seqüeles més enllà de les que tenen a veure amb les respectives especialitats. Per exemple, afectacions cognitives i psicològiques com ansietat i depressió, a més de fatiga, cefalea, trastorns del son o pèrdua de cabells, entre d’altres. Per això, conjuntament amb el servei de Medicina interna van creure oportú posar en marxa aquesta unitat multidisciplinària per poder fer un abordatge integral d’aquests pacients i que està formada per professionals mèdics, d’infermeria, fisioterapeutes i psicòlegs clínics dels següents serveis: Medicina Interna, Pneumologia, Rehabilitació i Medicina Física, Salut Mental, Neurologia, Reumatologia i Dermatologia.

La Unitat Postcovid-19, que està en funcionament des del mes de setembre, ha visitat fins al mes de desembre a l’entorn de 300 persones. S’ha de tenir en compte que prèviament des del servei de Pneumologia ja s’havia fet seguiment a una vuitantena de persones i, des del de Rehabilitació i medicina física, a una cinquantena.

Els professionals de la unitat han evidenciat que no només els pacients més crítics tenen símptomes i seqüeles, sinó que també en tenen aquelles persones que han patit la covid-19 de forma més lleu.

Una única porta d’entrada
Dues infermeres especialistes en pneumologia són les gestores de casos de la nova Unitat Postcovid-19 d’Althaia. Aquestes professionals s’encarreguen de contactar telefònicament amb les persones que han estat tractades per covid-19 i fer una valoració integral de cada cas.

És un cribratge per detectar els símptomes prevalents i, en funció d’això, derivar el pacient a l’especialista més adequat. També, si ho consideren oportú, sol·liciten proves diagnòstiques prèviament a la visita amb l’especialista per tal d’agilitzar el procés.

Aquestes infermeres contacten de forma proactiva amb els pacients que han estat hospitalitzats a Althaia. A més, també gestionen els casos que han estat tractats des de l’atenció primària i que el metge de capçalera, per les seqüeles postcovid que presenta el pacient, deriva a l’especialista. D’aquesta manera, hi ha una única porta d’entrada dels pacients afectats per covid-19.

Treball interdisciplinari
Els especialistes que integren la Unitat Postcovid-19 realitzen trobades periòdiques per tal d’avaluar el funcionament de la unitat i també per comentar els casos més complexos. Hi ha així un treball no només multidisciplinari, sinó també interdisciplinari ja que els professionals es coordinen per donar la millor resposta en funció de les necessitats assistencials de cada pacient.

Per això, el projecte suposa una forma de treball innovadora i una mostra més de l’aposta d’Althaia a favor d’un model d’atenció centrada en la persona, que implica no haver d’anar d’un especialista a un altre i que cada professional tingui en compte només la seva parcel·la ja que l’equip assistencial es mira la persona com un tot.

Seguiment als pacients més crítics
Des d’Althaia, el seguiment dels pacients que havien estat més crítics es va fer ja des dels mesos de maig i juny. Concretament, el servei de Pneumologia va començar aquest procés amb aquells pacients que havien estat ingressats en una unitat de crítics o semicrítics amb una avaluació de la funció pulmonar i la realització de diferents proves.

També des del servei de Rehabilitació i Medicina física, prèviament a la posada en marxa de la Unitat Postcovid-19, s’ha fet seguiment dels pacients més crítics. Des d’abans de l’estiu té actiu un programa específic de reentrenament a l’esforç adreçat a aquelles persones que han superat la malaltia, però que tenen dèficits que afecten la seva funcionalitat en el seu dia a dia.

El programa inclou una valoració inicial del metge rehabilitador i el fisioterapeuta en què s’avalua amb una exploració física, proves funcionals i valoració de la qualitat de vida la situació actual del pacient i s’indica la necessitat o no d’un programa de rehabilitació. L’objectiu és condicionar aquestes persones a nivell físic i aconseguir que tinguin una millor tolerància a la fatiga i esforç físic. Un cop acabades les sessions, que són supervisades pel fisioterapeuta, es dona una pauta d’entrenament a aquestes persones i se’ls fa una visita de seguiment.