Althaia

Notícies
Althaia dona a conèixer al Congrés Mundial d’Hospitals de Lisboa el projecte d’atenció al pacient crònic complex a Urgències

Althaia dona a conèixer al Congrés Mundial d’Hospitals de Lisboa el projecte d’atenció al pacient crònic complex a Urgències

El congrés és un fòrum internacional de primer nivell que ha reunit més de 1.200 persones de 88 països • També s’hi han presentat tres projectes més: sobre l’atenció al llarg supervivent de càncer, la prevenció de l’obesitat greu i el programa de rehabilitació cardíaca

03/11/2023

La Fundació Althaia de Manresa va presentar el projecte d’atenció al pacient crònic complex al Servei d’Urgències en la 46a edició del Congrés Mundial d’Hospitals, un fòrum internacional de primer nivell que es va celebrar la setmana passada a Lisboa i que va reunir més de 1.200 participants de 88 països. El projecte, que va ser seleccionat per un comitè científic internacional, té per objectiu millorar l’eficàcia i la seguretat de l’atenció als pacients majors de 75 anys que són atesos al Servei d’Urgències de l’Hospital Sant Joan de Déu.

La presentació, titulada 3D/3D+ as a tool for rapid geriatric assessment and adequacy of the care resource at discharge from the Emergency Department, va anar a càrrec de la Dra. Dolors Garcia, cap del Servei d’Urgències d’Althaia i impulsora del projecte. La seva intervenció va ser en el marc d’una taula titulada Rethinking complex cases: New approaches to primary and chronic care, en què es van exposar quatre experiències d’èxit de Catalunya i Portugal.

El projecte se centra en els pacients majors de 75 anys que tenen més d’una malaltia crònica, que estan polimedicats i que de forma més o menys recurrent són atesos al Servei d’Urgències de l’Hospital Sant Joan de Déu a causa d’episodis aguts o descompensacions que reverteixen negativament en el seu estat de salut.

Per tal de millorar l’eficàcia i la seguretat de l’atenció, s’ha desenvolupat una estratègia organitzativa que consisteix en fer una detecció precoç de la fragilitat del pacient des del Servei d’Urgències amb una eina pròpia, validada i àgil. Ideada per la Dra. Garcia i implementada pel Servei d’Urgències d’Althaia, aquesta eina de valoració geriàtrica que s’anomena 3D/3D+ permet fer una atenció centrada a la persona i adequar, després de l’atenció rebuda a Urgències, els recursos assistencials segons les característiques i necessitats de cada cas.

La valoració es fa en el moment de l’exploració, quan el metge fa un seguit de preguntes estructurades al pacient amb l’objectiu de saber com estava abans de patir l’episodi agut i quines repercussions ha tingut la descompensació. El qüestionari inclou preguntes sobre el nivell de dependència de la persona, la capacitat d’autocura, el nivell cognitiu i aspectes relacionats amb el seu lloc de residència, entre d’altres. D’aquesta manera, el professional d’Urgències, a part dels resultats clínics, sap si abans la persona es podia valdre per ella mateixa i si això ha canviat, i si compta amb una xarxa de suport familiar, entre moltes altres qüestions, que són cabdals a l’hora de decidir el millor recurs després de l’atenció a Urgències.

A més d’aquesta comunicació oral, Althaia va presentar tres projectes en format pòster al Congrés Mundial d’Hospitals. Són el programa d’atenció al llarg supervivent de càncer compartit entre el Servei d’Oncologia i l’Atenció Primària, el programa de prevenció a l’obesitat greu que també s’està desenvolupant de forma coordinada amb l’Atenció Primària del territori, i el programa de rehabilitació cardíaca per a pacients amb cardiopatia isquèmica.