Althaia

Notícies
Althaia dóna continuïtat a la marxa nòrdica com a activitat per millorar el benestar  de pacients oncològics

Althaia dóna continuïtat a la marxa nòrdica com a activitat per millorar el benestar de pacients oncològics

Dos grups de pacients que reben tractaments oncològics comencen un programa supervisat de marxa nòrdica. De moment el programa ha arribat a una trentena de persones.

22/03/2016

Dos grups de pacients de la Fundació Althaia que reben tractaments oncològics han començat aquest mes un programa supervisat de marxa nòrdica. En total, són 21 persones, que se sumen al grup que va portar a terme l’activitat entre els mesos d’octubre i de desembre de l’any passat. L’objectiu del programa, que fins al moment ha arribat a una trentena de persones, és minimitzar els efectes secundaris que produeixen, a mig i llarg termini, els tractaments oncològics per tal que puguin gaudir d’una millor qualitat de vida.

Aquest programa s’ha pogut posar en marxa gràcies als fons recaptats durant la caminada solidària "Fem el camí al teu costat, lluitem contra el càncer", que organitzen els Mossos d’Esquadra de la Regió Policial Central.

El programa es dirigeix a pacients oncològics que han rebut tractament recentment. Al llarg del temps, aquests tractaments els poden provocar cansament crònic, pèrdua de massa òssia i muscular, deteriorament cognitiu, trastorns psicològics... El programa d’activitat física que s’ha posat en marxa vol millorar aquestes seqüeles ja que està demostrat que fer pautes reglades d’exercici físic suposen un benefici per aquests malalts.

Com funciona el programa

Una fisioterapeuta especialitzada en marxa nòrdica és l’encarregada de dirigir les sessions. En total, aquests dos grups de pacients farà 3 sessions setmanals durant 2 mesos. A més, també participaran en 3 sessions grupals amb una psicòloga i una nutricionista per tal d’aconseguir l’adherència a l’exercici i convertir-ho en un hàbit saludable més.
Abans de l’inici de les sessions cada persona rep una valoració prèvia d’un metge oncòleg, un rehabilitador i un fisioterapeuta. Fan un test de qualitat de vida, una valoració de possibles contraindicacions i un disseny individualitzat de les càrregues d’esforç que pot fer cada pacient. A partir dels resultats, cada pacient porta durant les sessions un rellotge pulsòmetre que permet que pugui controlar la freqüència cardíaca òptima durant l’exercici perquè aquest sigui efectiu.
Un cop acabades les sessions, l’equip assistencial cita els participants per analitzar els resultats obtinguts en benefici de la seva salut i qualitat de vida. A més, es valora la vinculació en el programa a llarg termini.

Què és la marxa nòrdica

La marxa nòrdica és una modalitat esportiva que consisteix en caminar amb un bastó especial a cada mà, que permet exercitar tant les extremitats inferiors com les superiors de manera suau, però molt eficaç perquè millora la força muscular, tonifica els músculs i activa el sistema cardiovascular. També repercuteix de manera directa en la coordinació i la mobilitat.
És beneficiós per a qualsevol persona interessada en la seva salut i en millorar el seu estat físic i mental. Entre els principals beneficis per a la salut destaca que el consum calòric és més alt caminant amb bastons, hi ha una menor sobrecàrrega en les articulacions quan correm o caminem, i treballa un 90% de la musculatura del cos. A més, ajuda a dormir i redueix l’ansietat, el cansament, el dolor i altres efectes associats als tractaments. També evita l’osteoporosi i disminueix el risc de recaure en la malaltia.