Althaia

Notícies
Althaia dóna continuïtat al programa Pacient Expert, liderat per primària, que en 5 anys ha donat servei a una cinquantena de persones

Althaia dóna continuïtat al programa Pacient Expert, liderat per primària, que en 5 anys ha donat servei a una cinquantena de persones

Aquesta tardor s’ha iniciat una nova edició del programa en pacients que reben tractament amb anticoagulants. Es pretén millorar la comprensió de la malaltia crònica per part dels pacients i promoure canvis d’hàbits.

08/11/2016

Un grup de persones que reben tractament amb anticoagulants orals es troben setmanalment per rebre informació i assessorament de com tenir cura de la seva salut. És en el marc del programa Pacient Expert, que porten a terme les àrees bàsiques de salut (ABS) Bases de Manresa i Barri Antic, que gestiona la Fundació Althaia. Les sessions són conduïdes per l’anomenat pacient expert, una persona que pateix una malaltia crònica, igual que la resta del grup, i que per tant coneix de primera mà la situació. Les sessions compten amb el suport de professionals sanitaris.

Les dues ABS porten a terme el programa des de l’any 2012. Des d’aleshores, han passat pel programa un total de 52 pacients amb una mitjana de 10 persones per grup.

Per la bona acollida, satisfacció dels pacients i els resultats obtinguts, aquesta tardor se n’ha iniciat una nova edició. El grup es troba dues hores a la setmana al Centre Cultural El Casino per compartir informació i experiències.

El Programa Pacient Expert Catalunya® és un dels projectes identificats com a estratègics pel Pla de Salut de Catalunya 2011-2015 del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. El programa té continuïtat en el Pla de Salut 2016-2020. Està basat en experiències desenvolupades en altres països, com Gran Bretanya, que han generat evidència científica sobre els seus efectes positius per a la salut.

Potenciar l’autorresponsabilitat del pacient i el foment de l’autocura

Un pacient expert és aquella persona afectada per una malaltia crònica que és capaç de responsabilitzar-se’n i tenir-ne auto cura, sabent identificar els símptomes, respondre-hi apropiadament i adquirir habilitats que l’ajudin a gestionar l’impacte físic, emocional i social de la patologia, millorant així la seva qualitat de vida.

El programa pretén millorar la comprensió de la malaltia crònica per part dels pacients mitjançant la transferència i l’intercanvi de coneixements del pacient expert amb la resta de pacients, promoure canvis d’hàbits que millorin la qualitat de vida i la convivència amb la malaltia com una part més del procés assistencial.

Els objectius específics del programa són: 

  • Aconseguir la implicació dels propis pacients.
  • Conèixer-ne el grau de satisfacció.
  • Millorar la percepció de qualitat de vida.
  • Augmentar els coneixements sobre la malaltia.
  • Incrementar el grau d’auto cura per adquirir-ne un correcte maneig.
  • Optimitzar l’acompliment terapèutic.
  • Disminuir el nombre de visites al metge o a la infermera de família, així com els ingressos hospitalaris i les visites a urgències per la malaltia.

El Programa Pacient Expert Catalunya® se situa en el marc de la progressiva transició des d’una educació sanitària molt dependent del professional cap a una altra en què el pacient és més autònom. Es tracta d’una iniciativa multifactorial i multidisciplinària, basada en la col·laboració i en el treball d’equip. Proposa una estratègia proactiva per fomentar la confiança i la motivació dels pacients.

El pacient expert es tria entre el grup de pacients afectats d’una determinada malaltia crònica i ha de complir criteris de voluntarietat, capacitat d’auto cura i absència de discapacitats psicofísiques. Així mateix, es valoren les seves capacitats d’empatia, interès per ajudar, motivació i habilitats comunicatives. Aquesta valoració es du a terme mitjançant una entrevista estructurada, seguida d’un qüestionari dissenyat per a la valoració de perfils personals, coneixements sobre la malaltia i habilitats en el seu maneig. La formació inicial del pacient expert la realitzen els professionals sanitaris del propi equip d’atenció primària, que actuaran després com a observadors.