
Althaia i l’ICS Catalunya Central potencien la coordinació per fer un abordatge integral de les patologies d’esquena
04/04/2025
Prop d’una norantena de professionals del territori han participat aquest dimecres en la primera edició de la jornada “Atenció multidisciplinària en patologia de columna”, una sessió formativa organitzada per la Fundació Althaia i l’Institut Català de la Salut (ICS) Catalunya Central que s’ha celebrat a l’Hospital Sant Joan de Déu de Manresa. En la jornada s’ha presentat la Unitat Funcional de Columna (UFCO) d’Althaia i s’ha donat a conèixer el protocol d’atenció que han elaborat conjuntament professionals d’Althaia i de l’ICS amb l’objectiu de reforçar el treball en xarxa i la coordinació entre l’atenció primària i l’hospitalària per tal de poder oferir la millor atenció a les persones que pateixen mal d’esquena.
En el decurs de la jornada, que ha tingut una part teòrica i una de tallers, s’ha presentat la Unitat Funcional de Columna (UFCO) d’Althaia. Una unitat especialitzada i multidisciplinària en el diagnòstic, tractament i seguiment de pacients amb patologies de la columna vertebral en funcionament des de finals del 2023. Està formada per professionals de Cirurgia Ortopèdia i Traumatologia (COT), Reumatologia, Medicina Física i Rehabilitació, Fisioteràpia, Unitat del Dolor i Infermeria. També es compta amb el suport de professionals de Psicologia.
Els professionals de l’UFCO treballen en estreta vinculació amb l’Atenció Primària per detectar i proporcionar una atenció sanitària de qualitat a les persones que atenen. Per aquest motiu, professionals d’Althaia i l’ICS han treballat conjuntament per elaborar un protocol d’atenció, que s’ha presentat en la jornada, que estableix els circuits i criteris de derivació.
Els tallers, adreçats als professionals d’atenció primària, han estat sobre patologies freqüents de columna. En concret, mielopatia cervical, canal lumbar estret, raquiàlgia mecànica i dolor radicular.
Abordatge integral que s’inicia a l’Atenció Primària
En la major part de casos, el primer abordatge es fa a l’Atenció Primària. Els casos més complexos es deriven a l’UFCO, on hi ha una porta única d’entrada. Després d’un primer cribratge, es deriva cada cas a l’especialista més indicat per iniciar el procés amb una primera visita.
Els diferents especialistes que formen l’UFCO treballen de forma multidisciplinària per oferir un enfocament global i integrat de les patologies de columna, que tenen una alta prevalença. A més del diagnòstic, elaboren plans de tractament personalitzats, que poden incloure tant mesures conservadores com tractaments intervencionistes i intervencions quirúrgiques. Periòdicament els professionals de la unitat es reuneixen per valorar els casos complexos i consensuar el tractament. L’objectiu és evitar derivacions innecessàries, optimitzar recursos, millorar la resolució de casos complexos i, en definitiva, millorar la qualitat de vida dels pacients.
Entre el 65 i el 80% de la població mundial patirà dolor de columna en algun moment de la seva vida. És la segona causa d’incapacitat laboral. Més del 50% dels pacients amb alguna patologia vertebral milloren en una setmana, més del 90% ho faran en dos mesos i, entre el 7 i el 10%, seran crònics.