Althaia

Notícies
Althaia inicia el 62% més de projectes de recerca durant el primer any de la covid-19

Althaia inicia el 62% més de projectes de recerca durant el primer any de la covid-19

Durant el 2020 la institució va tenir 264 estudis i assajos clínics actius de diferents àmbits i tipologies, dels quals 84 van ser nous. Els serveis amb més nous estudis van ser Oncologia, Medicina Interna i Cirurgia General i de l’Aparell Digestiu. La producció científica va seguir la tendència a l’alça amb la publicació de 101 articles en revistes científiques

28/01/2022

La Fundació Althaia va iniciar l’any 2020 un total de 84 nous projectes de recerca, xifra un 62% superior a la del 2019, en què n’hi va haver 52. Aquest important salt endavant es deu principalment a l’increment de projectes relacionats amb la covid-19 liderats per investigadors habituals així com amb la participació de serveis i professionals amb menys tradició investigadora, que han impulsat una gran quantitat d’estudis destinats a generar coneixement sobre el comportament del nou virus. El fet que part dels projectes siguin assajos clínics amb medicaments permet que els pacients del territori puguin accedir als tractaments més nous i, alhora, conèixer el seu impacte en la població de referència. Les dades s’inclouen en la memòria del 2020 de la Unitat de Recerca i Innovació, que s’ha publicat recentment.

Dels 84 nous estudis, 38 van estar relacionats amb la covid-19, xifra que representa el 45,2% del total. Igual que l’any 2019, el servei que més nous projectes de recerca va impulsar va ser Oncologia (14%), seguit d’altres serveis que, arran de la nova malaltia, s’han incorporat als primers llocs de la llista. Es tracta de Medicina Interna (13%), Hematologia (13%), Cirurgia General i de l’Aparell Digestiu (7%), Infermeria (6%), Reumatologia (4,8%) i Cirurgia Ortopèdia i Traumatologia (4,8%).

Dels nous projectes iniciats, 21 van ser assajos clínics i estudis amb medicaments. Els nous projectes es van sumar als que ja hi havia oberts. En total, durant l’any passat la institució va tenir un total de 264 estudis i assajos clínics actius, xifra també superior a la del 2019, en què n’hi va haver 209, que representa un 26,3% més.

Aquest increment reflecteix l’aposta, el treball i l’esforç de la institució i dels seus professionals a favor de la investigació i la recerca, línia estratègica que permet avançar en el coneixement i aplicar eines i tractaments que milloren la pràctica assistencial i, en conseqüència, tenen una repercussió directa en els pacients i la població en general. El fet d’aportar dades sobre població del nostre territori és molt valuós ja que contribueix a corroborar de forma local els resultats de la recerca internacional i, alhora, permet acostar i fer més aplicables a la nostra població els resultats globals. A la vegada, és una aportació per generar evidència científica a nivell internacional i en diferents àmbits relacionats amb la covid-19.

Major qualitat de la producció científica
La producció científica del 2020 reafirma l’avenç, no només de la quantitat sinó també de la qualitat, de la recerca d’Althaia, amb la publicació de 101 articles en revistes científiques i un increment del factor d’impacte acumulat del 37% respecte l’any anterior. Destaca que el 31% de les publicacions van ser liderades per professionals de la institució i que el 44% dels articles es van publicar en revistes del primer quartil, per tant amb un alt impacte.

L’investigador que més va publicar durant l’anualitat 2020 va ser el Dr. Xavier Fustà, del servei de Dermatologia, amb 8 publicacions.

Les investigacions sobre la covid-19 van generar 12 publicacions en revistes especialitzades. La publicació amb més impacte va ser un article sobre cirurgia i covid-19 que va difondre la prestigiosa revista mèdica britànica The Lancet. Sota el títol Mortality and pulmonary complications in patients undergoing surgery with perioperative SARS-CoV-2 infection: an international cohort study, l’article exposa els primers resultats d’un estudi multicèntric internacional promogut pel University Hospital Birmingham en el qual participa la Fundació Althaia.

D’altra banda, el nombre de tesis defensades per professionals de la institució va ser de tres.

La memòria també recull els cinc guardons aconseguits per professionals de la institució en tres congressos per a estudis d’Al·lèrgia, Farmàcia i Obstetrícia i Ginecologia, i dos premis impulsats per altres institucions per a estudis de Medicina Intensiva i Salut Mental.

Nous ajuts per a la recerca
Durant l’any 2020 Althaia va aconseguir 403.379 euros per finançar l’activitat de recerca de la institució. Els ingressos van provenir pràcticament a parts iguals d’assaigs clínics i de subvencions competitives. Destaca la concessió de dos nous ajuts, un atorgat per l’Instituto de Salud Carlos III per al projecte Diagnòstic òptic endoscòpic amb magnificació i terapèutica endoscòpica avançada, i un d’una societat científica, en concret, la Societat Catalana de Reumatologia, per a una investigació sobre la incidència d’infecció per covid-19 en pacients amb malalties inflamatòries autoimmunes.