Althaia ofereix la micropigmentació del mugró a les dones a qui se’ls ha extirpat la mama per un càncer
04/02/2021
La Fundació Althaia ha introduït aquest febrer una nova tècnica de micropigmentació de l’arèola i el mugró adreçada a aquelles pacients afectades per un càncer de mama a qui s’ha fet una mastectomia, l’extirpació del pit. Es tracta del darrer esglaó de la reconstrucció mamària que pot tenir per a les dones efectes psicològics molt positius i que es realitza després de finalitzar tots els tractaments oncològics. La nova tècnica s’implanta, a través de la Unitat de Patologia Mamària de la Fundació Althaia, amb el finançament del CatSalut després que el Ministeri de Sanitat ho incorporés dins la cartera del Sistema Nacional de Salut.
La micropigmentació és una tècnica estètica, mínimament invasiva i indolora, que es fa a nivell ambulatòria. Consisteix en introduir una sèrie de pigments perquè l'arèola i el mugró puguin recuperar un color, el més semblant possible al que tenien abans de la intervenció. La tècnica es pot dur a terme quan la pacient ja ha finalitzat tots els tractaments oncològics, inclosos la reconstrucció de la mama i el mugró.
L’encarregada de dur a terme la micropigmentació és la infermera referent en cures postoperatòries de cirurgia plàstica d’Althaia que s’ha format en micropigmentació mèdica. El procés consta de dues sessions d’aproximadament una hora de durada, i entre la primera i la segona sessió han de passar un període de temps comprès entre 6 i 8 setmanes.
La Unitat de Patologia Mamària d’Althaia realitza cada any unes 60 mastectomies, i en la majoria de les pacients es fa la reconstrucció de la mama, immediata o diferida, i el mugró. A partir d’ara, gran part d’aquestes pacients podran també beneficiar-se d’aquesta nova tècnica, que servirà per finalitzar el procés de tractament de la malaltia impactant positivament en la seva salut emocional.
La Unitat de Patologia Mamària, un referent
La Unitat de Patologia Mamària d’Althaia funciona des de fa 18 anys i és una de les unitats de referència a nivell estatal. Està integrada per professionals de diverses disciplines com són oncologia, cirurgia, oncologia radioteràpica, ginecologia, cirurgia plàstica, radiologia, anatomia patològica, rehabilitació, psiconcologia i infermeria.
La multidisciplinarietat dels professionals que la formen i la seva coordinació permet millorar els resultats obtinguts ja que treballen per oferir les millors proves diagnòstiques i el millor tractament segons cada cas. Un dels objectius d’aquesta unitat és mantenir un alt nivell de cirurgia conservadora ja que evita seqüeles a les pacients. Això és possible gràcies a programes com el de la detecció precoç. També, gràcies a la tècnica del gangli sentinella que permet detectar si l’aixella està afectada o no pel tumor de la mama i, en cas negatiu, estalvia la linfadenectomia a la pacient i els seus efectes secundaris.
La unitat també és un referent en la reconstrucció immediata de la mama durant la mateixa intervenció i ha estat pionera en la implementació de noves tècniques que milloren els resultats estètics de la cirurgia reconstructiva de la mama com és la injecció de greix.
Justament, aquest abordatge multidisciplinar i l’acurada coordinació entre els diferents serveis implicats per a atendre les dones que han de superar cirurgies complexes i tractaments oncològics són aspectes que es van tenir en compte en la segona edició dels Premis BSH - Best Spanish Hospitals Awards®, lliurats a finals de 2020, en que la Fundació Althaia va obtenir la distinció de millor hospital espanyol de referència en la categoria anomenada ‘Categories diagnòstiques de la dona’. En aquest guardó es van valorar els bons resultats obtinguts en el tractament del càncer de mama, però també en el d’úter, l’atenció als parts i altra patologia genital femenina, tenint en compte indicadors com la cirurgia sense ingrés, les complicacions intrahospitalàries, els reingressos, la mortalitat o l’estada mitjana a l’hospital.