Althaia organitza la xerrada de la Marató sobre diabetis i obesitat
04/12/2015
El proper dijous, 10 de desembre a les 19.00 hores, se celebrarà la xerrada “Diabetis i obesitat: l’esperança a un pas”, organitzada per la Fundació Althaia juntament amb l’Associació de Diabètics de Catalunya, la Fundació Sociosanitària de Manresa i la FUB en el marc dels actes programats per la plataforma Manresa Mobilitza’t amb La Marató. La xerrada posarà l'accent en la diabetis i l'obesitat, les dues malalties que centraran La Marató de TV3 d'enguany.
L’acte, que tindrà lloc a la Sala d’actes de l’Hospital Sant Joan de Déu i estarà moderat per Ester Crusellas, Directora de Recursos Humans de la Fundació Sociosanitària de Manresa. Des de l’àmbit mèdic hi prendrà part la Dra. Anna Gutiérrez, Cap del Servei d’Endocrinologia d’Althaia que centrarà la seva intervenció en la millora de la qualitat de vida dels pacients diabètics. Per fer-ho, explicarà cinc casos reals de pacients que, malgrat la malaltia, han pogut aconseguir els reptes que s’havien proposat.
Seguidament hi intervindrà la infermera educadora en diabetis, Eugènia Abadal, que parlarà de les noves tècniques que afavoreixen la prevenció, el control i el tractament de la malaltia i que, per tant, milloren la qualitat de vida dels malalts. També farà incidència en l’educació terapèutica centrada en la persona que afavoreix que els pacients hagin d’anar menys a urgències i no ingressin tant. També en l’àmbit assistencial hi participarà Xavier Ortas, podòleg i sotsdirector de Podologia de la FUB que centrarà la seva xerrada en la millora del tractament del peu diabètic.
La veu dels testimonis servirà per conèixer de més a prop com es viu amb una malaltia com la diabetis o l’obesitat. Ho faran Mohammed el Yaagoubi “Moha”, que pateix diabetis, i que ha estat jugador de professional de futbol. També hi prendran part Paquita Rodríguez i Joan Rexach, testimonis directes de les malalties que es tractaran durant l'acte.
La diabetis
La diabetis és una malaltia metabòlica molt estesa. Pot afectar tothom: homes i dones, persones joves i grans. La diabetis és una malaltia crònica i apareix quan el nostre cos no pot regular la quantitat de sucre (o glucosa) que té a la sang. El sucre (que l’obtenim a través del menjar) és l’aliment de totes les nostres cèl·lules. Però perquè hi pugui arribar, necessitem la insulina, una hormona que fabrica el pàncrees. En les persones que tenen diabetis, el pàncrees no produeix prou insulina o bé l’organisme no la utilitza de manera adequada. Això fa que el sucre es quedi a la sang i provoqui molts problemes a l’organisme.
Hi ha diferents tipus de diabetis. Les més comunes són la diabetis tipus 1, la diabetis tipus 2 i la diabetis que afecta les embarassades o diabetis gestacional.
La diabetis tipus 1 es diagnostica sobretot a gent jove i els símptomes que ens poden ajudar a detectar-la són pèrdua de pes, tenir molta set i molta gana i orinar molt.
La diabetis tipus 2 afecta sobretot adults i persones grans, és hereditària i no provoca símptomes. Algunes dones poden començar una diabetis durant l’embaràs. Aquesta diabetis es coneix com a diabetis gestacional.
És una malaltia crònica ja que no té cura, però té tractament. En el cas de la diabetis tipus 1, el tractament consisteix a introduir insulina a l’organisme (amb una injecció) i portar un control estricte de la dieta. El tractament de la diabetis tipus 2 és fer una dieta saludable i equilibrada. Alguns pacients també han de prendre fàrmacs i, quan la malaltia avança, hi ha pacients que necessiten insulina.
A la Fundació Althaia es diagnostiquen cada any una dotzena de nous casos de diabetis tipus 1. El pic màxim d’incidència d’aquests debuts diabètics és en la franja que va del 10 als 14 anys d’edat. A Catalunya hi ha 560.000 diabètics, al voltant d’un d’aquests malalts crònics són diabètics tipus 1.
L’obesitat
L’obesitat és una malaltia que afecta molts òrgans del cos i que provoca diverses complicacions; no és un problema estètic. De fet, l’OMS considera l’obesitat una epidèmia mundial. És un excés de greix que s’acumula en el cos i en els òrgans. El greix és molt important per viure: és la reserva d’energia que acumulem al nostre cos i que ens permet funcionar correctament. Per tant, és important que tinguem greix, però no en excés.
El greix que acumulem al nostre cos és el resultat d’una fórmula: el que mengem menys el que cremem. Però no tothom crema igual: el mecanisme de l’obesitat és molt complicat i encara força desconegut.
L’obesitat té una gran predisposició genètica. I els nostres hàbits de vida també tenen un paper molt important en aquesta malaltia. No triem ni la genètica ni l’ambient on naixem, així que ningú és culpable de ser obès.
Les persones amb obesitat tenen més risc de desenvolupar altres malalties, com ara diabetis, càncer i problemes cardiovasculars. L’obesitat també afecta sovint l’estat d’ànim i l’autoestima d’aquestes persones.
Per tractar l’obesitat, a més de seguir una bona dieta i fer exercici, de vegades cal prendre algun medicament i, en alguns casos, es pot recórrer a la cirurgia.
En els últims anys, els tractaments de la diabetis i de l’obesitat han aconseguit millorar la qualitat i l’esperança de vida de les persones afectades. Però la diabetis i l’obesitat són encara dues malalties cròniques: cal continuar investigant per trobar-ne les causes i una solució definitiva.