Althaia participa en un estudi que conclou que estar en tractament amb estatines podria associar-se a una menor mortalitat per covid-19
26/11/2020
La Unitat de Lípids i Risc Vascular del servei de Medicina interna de la Fundació Althaia ha participat en un estudi multicèntric per investigar els efectes de les estatines, tractament farmacològic que ajuda a reduir el colesterol a la sang i que s’utilitza per prevenir malalties cardiovasculars, en l’evolució de la covid-19. L’estudi, que ha estat liderat per la Universitat Rovira i Virgili (URV) i l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV), s’ha publicat a la prestigiosa revista European Heart Journal – Cardiovascular Pharmacotherapy.
L’estudi, que tingut un gran impacte social, ha posat de manifest que les persones que segueixen un tractament amb estatines tenen un risc de morir per covid-19 entre un 22% i un 25% inferior. L’estudi, que s’ha dut a terme a través de la Xarxa de les Unitats de Lípids i Arteriosclerosi de Catalunya (XULA), de la qual forma part Althaia, va recollir informació de 2.159 pacients infectats per SARS-COV-2 de dinou hospitals de Catalunya durant la primera onada de la pandèmia, des del març fins al maig. Per part d’Althaia es va aportar informació de 250 pacients.
Els investigadors van valorar unes cent variables clíniques per pacient com ara edat, sexe, malalties prèvies, nivells de colesterol, evolució de la malaltia, tractaments utilitzats per a la covid-19, etc. Es van comparar les dades de mortalitat d’aquells pacients que seguien un tractament amb estatines amb les de qui no en prenien i també es va valorar quin efecte tenia retirar les estatines o no fer-ho en el moment de l’ingrés. Es van ajustar els grups per tal que fossin comparables quant a edat, sexe o presència de malalties prèvies.
El percentatge de pacients que van morir en el grup que no rebia tractament amb estatines va ser del 25,4% i d’un 19,8% entre els qui prenien el fàrmac, és a dir, un 22% menys. Les dades indiquen que amb el tractament s’evitava una de cada cinc morts. A més, si el tractament amb aquest medicament es mantenia durant el període d’hospitalització, el percentatge de mortalitat es reduïa fins al 25%; és a dir que s’evitava una de cada quatre morts.
Així doncs, l’estudi no només suggereix que el tractament amb estatines no empitjora el curs de la covd-19, sinó que podria estar associat a una reducció significativa de la mortalitat hospitalària dels pacients.
La participació de la Unitat de Lípids i Risc Vascular d’Althaia ha estat encapçalada per la Dra Meritxell Royuela Juncadella com a investigadora principal amb la col·laboració de diferents professionals del servei de Medicina interna de la institució. Ja el primer protocol d’hospitalizació sobre covid-19 d’Althaia va incloure un apartat sobre estatines perquè es va veure que els primers tractaments emprats contra el virus podien causar interaccions amb alguna estatina.
S’intensifica l’activitat investigadora d’Althaia
L’activitat investigadora d’Althaia s’ha intensificat arran de la crisi sanitària causada pel coronavirus SARS-CoV-2. En aquests moments, la institució participa en 45 estudis de recerca vinculats a la covid-19, dels quals 16 es lideren des de la institució. Fins al moment, han vist la llum 13 publicacions vinculades a aquests estudis, 3 de les quals liderades per professionals d’Althaia. Els àmbits de les publicacions són diversos, com cirurgia general, traumatologia, nefrologia, dermatologia, medicina interna i medicina intensiva.
L’objectiu és generar coneixement científic sobre el comportament d’aquest nou virus i, d’aquesta manera, poder disposar de tractaments més efectius i oferir una millor atenció als nostres pacients. També cal tenir en compte que part dels estudis són assaigs clínics amb medicaments, fet que permet que els pacients del territori puguin accedir als tractaments més nous i, alhora, conèixer el seu impacte en la nostra població.
Els estudis s’emmarquen en el compromís de la institució per la recerca i la innovació, línies estratègiques que permeten avançar en la generació de coneixement aplicat a la millora de la salut. El fet d’aportar dades sobre població del nostre territori és molt valuós ja que contribueix a corroborar de forma local els resultats de la recerca internacional i, alhora, permet acostar i fer més aplicables a la nostra població els resultats globals. A la vegada, és una aportació per generar evidència científica a nivell internacional i en diferents àmbits relacionats amb la covid-19.