Althaia potencia el programa de deshabituació tabàquica des d'atenció primària
24/02/2017
L’atenció primària, la porta d’entrada al sistema sanitari, és un recurs immillorable d’intervenció pel que fa al tabaquisme. Per aquest motiu la Fundació Althaia aposta per potenciar el programa de deshabituació tabàquica als centres d’atenció primària que gestiona i que són el CAP Les Bases i el CAP Barri Antic. Aquest curs s’ha ampliat a dos els grups que es porten a terme per aconseguir que persones fumadores deixin aquest hàbit. Concretament, s’ha introduït un nou grup al CAP Les Bases, que s’afegeix al que ja hi havia al CAP Barri Antic. En total, hi prenen part una trentena de persones.
Les persones que volen deixar de fumar no sempre decideixen fer-ho assistint a una intervenció grupal. Aquelles persones que sí que ho fan solen trobar-les útils i obtenen una ajuda valuosa. El grup permet intercanviar coneixements, opinions i vivències, que contribueixen al canvi d'actitud de les persones mitjançant l’acceptació, la reflexió i la proposta d'alternatives.
La intervenció en grup inclou diverses tècniques psicològiques en combinació amb fàrmacs. Aquests programes multicomponents han demostrat ser eficaços per ajudar els pacients a deixar de fumar. Als CAP d’Althaia es treballa amb grups de tabaquisme des del 2014 seguint la guia d’intervenció grupal de PAPSF (Programa d'Atenció Primària Sense Fum).
Diferents nivells d’atenció
L’addicció al tabac, com altres malalties, presenta diferents nivells de gravetat. Per aquest motiu hi ha persones que poden deixar de fumar sense cap ajuda especialitzada, per ells sols o amb el suport de llibres d’autoajuda, amics o familiars. Hi ha altres persones que necessiten el suport de professionals de la salut que s'han format per això i que amb un seguiment des de l'ABS o des d'una farmàcia amb professionals formats ho aconsegueixen. Altres persones, però, tenen un nivell d’addicció més greu i els costa més deixar de fumar. Normalment són persones que porten molts anys fumant, que han fet diversos intents sense èxit o que no ho han provat mai perquè se senten incapaços. Són fumadors que necessiten una intervenció més especialitzada com la que es fa a les unitats especialitzades de tabaquisme.
Al Bages, Berguedà i Solsonès la Unitat de Tabaquisme d’Althaia és la que s'ocupa d'oferir aquest nivell d'atenció més especialitzat. L’addicció al tabaquisme, com totes les addiccions, és sobretot un problema que requereix un tractament psicològic i a la Unitat de Tabaquisme hi ha psicòlegs especialitzats en aquest àmbit que poden fer-lo.
Aquesta xarxa d’atenció al tabaquisme estructurada per nivells d’especialització que tenim a les nostres comarques no existeix a moltes altres àrees del territori català. El fet de poder comptar amb tots aquests recursos té a veure amb la motivació i la professionalitat de molts metges, infermeres, farmacèutics i altres professionals de la salut de les nostres comarques i amb la implicació d’Althaia en assumir el tractament del tabaquisme com un tema propi dels diferents nivells assistencials de salut, tant des de l’atenció primària com l’especialitzada –la Unitat de Tabaquisme especialitzada funciona a la Divisió de Salut Mental d’Althaia des del 1988–.
També ha estat molt important l’impuls que la Xarxa d’Atenció al Tabaquisme de la Catalunya Central ha anat donant perquè cada vegada hi hagi més professionals motivats i formats per tractar aquest tema. Des de la xarxa s'ha fet un catàleg que recull tots els recursos i els diferents nivells assistencials als quals es pot adreçar el ciutadà que vol deixar de fumar. El catàleg es pot consultar en aquest enllaç.
A més, s’han portat a terme sessions trimestrals de formació que han comptat amb l’assistència d’una cinquantena de professionals de les nostres comarques en cada sessió.