Althaia

Notícies
Althaia potencia la coordinació amb l’atenció primària per fer un abordatge transversal de la patologia de sòl pelvià

Althaia potencia la coordinació amb l’atenció primària per fer un abordatge transversal de la patologia de sòl pelvià

La Unitat de Sòl Pelvià de la Fundació Althaia organitza una jornada adreçada a professionals d’atenció primària • Les disfuncions del sòl pelvià, entre les quals la incontinència urinària i fecal, són una patologia encara molt tabú entre les persones que les pateixen

27/01/2023

Un total de 75 professionals han participat en la jornada ‘Actualització sobre patologia del sòl pelvià des de l’atenció primària’ que es va celebrar la setmana passada a l’Hospital Sant Joan de Déu de Manresa. Va ser una iniciativa organitzada per la Unitat de Sòl Pelvià de la Fundació Althaia amb l’objectiu de reforçar el treball en xarxa i la coordinació amb l’atenció primària per tal de fer un abordatge transversal d’aquesta problemàtica. També per donar visibilitat a una patologia que encara és molt tabú entre les persones que les pateixen.

En el decurs de la jornada es va donar a conèixer la tasca de la Unitat de Sòl Pelvià d’Althaia, una unitat transversal i multidisciplinària formada per professionals dels serveis de Medicina Física i Rehabilitació, Ginecologia i Obstetrícia, Urologia, Cirurgia general, Digestologia, la Divisió de Salut Mental i el Servei d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR) del Bages-Solsonès.

Aquesta unitat atén de forma transversal pacients amb diferents tipus de disfuncions del sòl pelvià, com són incontinència urinària i incontinència fecal tant femenina com masculina, restrenyiment, prolapses genitals de bufeta, úter o recte i dolor pelvià. A partir d'unes exploracions complementàries, es realitza el diagnòstic i es prescriuen els tractaments específics més adients per a cada pacient, que poden ser des de tractaments rehabilitadors i mèdics fins a quirúrgics. També tractaments grupals preventius de disfuncions de sòl pelvià tant prepart com postpart.

En paral·lel, s’ha parlat del paper de l’atenció primària, com a primer esglaó de l’assistència sanitària de la població, en la detecció i tractament de les disfuncions del sòl pelvià sobretot tenint en compte el silenci que acostuma a envoltar aquestes patologies, fet que en dificulta el diagnòstic i una detecció precoç. També s’han tractat els circuits de derivació a la Unitat de Sòl Pelvià i el flux de pacients. Cal tenir en compte que la relació entre l’atenció primària i l’hospitalària és fonamental per assolir una resolució adequada de la problemàtica dels pacients amb aquesta patologia.


Una patologia eminentment femenina però també masculina
El sòl pelvià és un sistema de músculs i lligaments que tanquen la part inferior de la cavitat abdominal. La seva funció principal és la subjecció i suport dels òrgans pelvians en contra de les forces de la gravetat. Permet la continència urinària i fecal, la funció sexual i la reproducció.

L’embaràs i el part són entre les principals causes que provoquen el debilitament del sòl pelvià, tot i que n’hi ha d’altres, com la pràctica d’activitat física d’impacte, la menopausa, factors genètics, determinades cirurgies –com l’extirpació de l’úter o de la pròstata–, hàbits quotidians com aguantar-se l’orina, i l’obesitat, entre d’altres. Tot i que és fonamentalment una patologia femenina, també pot afectar homes.

El manteniment d’un bon to de la musculatura pelviana pot contribuir a impedir i prevenir l’aparició de símptomes de disfunció. Alguns consells per evitar disfuncions del sòl pelvià són:

  • Beure la major part de líquids durant el matí i la tarda i no a la nit. Els líquids no només es troben a les begudes, sinó també en aliments com la sopa
  • Orinar cada 2-3 hores i evitar passar llargues estones sense anar al lavabo
  • Evitar el tabac, que és un irritant tòxic sobre la bufeta i pot ser causant d’incontinència i de càncer de bufeta
  • No abusar de cafè, te, alcohol, begudes ensucrades i infusions, que són estimulants de la bufeta i poden produir incontinència
  • Mantenir una dieta saludable ja que el sobrepès pot causar incontinència
  • Prendre mesures per reduir el restrenyiment
  • Evitar la tos crònica
  • Evitar activitats d’impacte com córrer, fer aeròbic, steps...