Althaia renova la cuina de l’Hospital Sant Joan de Déu per oferir un millor servei a usuaris i professionals
06/02/2020
La Fundació Althaia ha posat en funcionament a finals de gener la nova cuina de l’Hospital Sant Joan de Déu de Manresa, un equipament que dona servei tant a les persones que hi estan ingressades i als usuaris dels diferents hospitals de dia com als professionals de la institució. Les noves instal·lacions, que s’han renovat totalment, són molt més àmplies i compten amb un equipament modern i adaptat a les necessitats actuals. El projecte suposa un important salt endavant i reforça l’aposta de la Fundació d’oferir una alimentació saludable i de qualitat i, alhora, extremar les mesures de seguretat alimentària.
La nova cuina, ubicada a la planta -2 de la part històrica, disposa del doble de superfície respecte a l’anterior equipament ja que ha passat de 800 metres quadrats a més de 1.600. Les instal·lacions compten amb espais diferenciats per portar a terme cada un dels processos. Hi ha la zona de recepció de mercaderies i, per emmagatzemar-les, diverses cambres amb les seves sales fredes. Les zones de cocció, emplatat i distribució també tenen ubicacions diferenciades. Es disposa a més de la zona de lactari per preparar biberons i la part de neteja. A banda, hi ha el menjador laboral, que també s’ha traslladat a aquesta nova àrea.
A més, s’ha renovat pràcticament la totalitat dels equipaments i la maquinària, que són d’alta productivitat, cosa que permet una activitat més eficient i més segura tant per als usuaris finals com per als professionals que hi treballen.
El projecte inclou la digitalització de tot el procés amb la implantació d’un nou programa informàtic que, per una banda, permet fer la gestió de les compres i un exhaustiu seguiment de la producció i de la traçabilitat dels productes i, per l’altra, la gestió de les dietes.
El fet de disposar de cuina pròpia permet a la Fundació Althaia oferir un tracte més pròxim, personalitzat i immediat. La renovació de les instal·lacions de la cuina de Sant Joan de Déu és, en aquest sentit, un projecte estratègic que permet seguir oferint un servei de primera qualitat. El pressupost de l’execució de l’obra d’aquest projecte és d’1,8 milions d’euros (sense IVA).
Les noves instal·lacions s’han projectat per adaptar el servei de Cuina a l’activitat actual d’Althaia, en què se serveixen una mitjana de 1.500 àpats diaris entre esmorzars, dinars i sopars als edificis de Sant Joan de Déu, el Centre Hospitalari i el Centre de Salut Mental (CSAM). L’equipament que hi havia fins ara a Sant Joan de Déu tenia 30 anys d’antiguitat i havia estat concebut per donar servei a l’aleshores Hospital General, amb una capacitat molt inferior a l’Althaia actual. La posada en funcionament del nou hospital de Sant Joan de Déu i el consegüent increment d’activitat va fer aflorar la necessitat de disposar d’un nou servei de Cuina que donés resposta a aquest creixement i que permetés adoptar noves metodologies de treball.
Una bona alimentació, bàsic per a una vida saludable i la recuperació del malalt
El servei de Cuina d’Althaia treballa per oferir una bona alimentació, que és bàsic per tenir una vida saludable alhora que és un element essencial en el tractament dels pacients ingressats.
S’ha de tenir en compte que cada una de les persones que estan hospitalitzades a la institució segueix una dieta en concret en funció de la seva patologia, que pot canviar d’un dia per l’altre, o fins i tot en un mateix dia.
El servei de Cuina està preparat per oferir més de 60 dietes terapèutiques i diferents textures, com pot ser per exemple triturat, sense sal, de fàcil masticació o sense lactosa. Entre el 70 i el 75% de les dietes són terapèutiques i estan dissenyades i supervisades per un equip format per dues dietistes i una nutricionista. El nou programa informàtic permet fer una gestió d’aquests tipus de dietes totalment informatitzada, fet que suposa més agilitat i que hi pugui haver un seguiment més acurat per part dels professionals assistencials.
Les anomenades dietes basals, que són les que no tenen cap restricció dietètica, representen entre el 25% i el 30% del total.
Selecció del menú digital
Fruit de la implantació del nou sistema informàtic, els pacients amb dietes basals podran escollir el menú digitalment. Hi haurà dues maneres de fer-ho, una és a través d’unes tauletes que gestionen les professionals Tècniques en cures Auxiliars d’Infermeria (TCAE) de les diferents plantes d’hospitalització.
L’altra serà a través de l’aplicació mòbil d’Althaia on properament es posarà en marxa la nova funcionalitat “Trieu el menú” a l’Àrea personal, un espai accessible per a aquelles persones que prèviament s’hagin donat d’alta. De fet, aquesta funcionalitat només s’activarà als pacients hospitalitzats que segueixin una dieta basal i que, per tant, poden escollir el menú.
D’aquesta manera es dota de més funcionalitats l’aplicació mòbil d’Althaia, on els usuaris poden realitzar aquest i altres tràmits de manera online, fent un nou pas endavant en l’eliminació de l’ús tradicional del paper, amb els beneficis mediambientals, d’accessibilitat i d’optimització de recursos que això comporta.
Podeu consultar tota la informació referent a l’aplicació, així com accedir als enllaços per descarregar-se la versió Android o IOS a través d'aquest enllaç.