Althaia

Notícies
Althaia va atendre prop de 500 pacients amb migranya greu durant l’any 2023

Althaia va atendre prop de 500 pacients amb migranya greu durant l’any 2023

L’Hospital Sant Joan de Déu va acollir aquest dijous l’acte “Tinc migranya, què puc fer per conviure amb aquesta malaltia?”, que va comptar amb la participació de professionals i pacients • Va ser un esdeveniment organitzat per la Fundació Althaia amb la col·laboració de la Societat Catalana de Neurologia, la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFIC) i l’Institut Català de la Salut (ICS) Catalunya Central

18/10/2024

La Fundació Althaia va atendre durant l’any 2023 uns 500 pacients amb migranya greu i va tractar-los amb les teràpies més avançades. Són dades que es van donar a conèixer aquest dijous en l’acte “Tinc migranya, què puc fer per conviure amb aquesta malaltia?” que es va celebrar a l’Hospital Sant Joan de Déu de Manresa i que va comptar amb la participació de professionals i pacients. L’organització de l’esdeveniment va anar a càrrec del Servei de Neurologia de la Fundació Althaia amb la col·laboració del Grup d’Estudi de Cefalees de la Societat Catalana de Neurologia, la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFIC) i l’Institut Català de la Salut (ICS) Catalunya Central.

L’objectiu de l’acte va ser donar visibilitat a les persones que pateixen migranya i conscienciar la població sobre l’impacte que té en el seu dia a dia. Com que es tracta d’una malaltia infradiagnosticada, l’acte també va posar el focus en els símptomes i les diferències entre la migranya i el mal de cap per tal que aquelles persones que pateixin aquesta afecció i no estiguin diagnosticades en siguin conscients i s’adrecin al seu CAP. També es van donar a conèixer els tipus de tractament que hi ha disponibles en l’actualitat i consells preventius. La celebració de la jornada va ser doncs una acció de promoció de la salut i de prevenció seguint el propòsit d’Althaia, que és preservar i millorar la salut i el benestar de les persones.

L’Organització Mundial de la Salut considera la migranya com el segon trastorn neurològic més discapacitant després de l’ictus. Es presenta en forma de mal de cap d’alta intensitat i de manera recurrent que pot anar acompanyat de nàusees, vòmits i intolerància a la llum i al soroll. Alguns pacients fins i tot poden presentar alteracions de la visió, de la parla o de la sensibilitat. És una de les malalties neurològiques més prevalents –aproximadament afecta entre un 12% i 14% de la població– i és més freqüent en dones joves. Els atacs de migranya poden durar des de 4 hores fins a 3 dies i poden impedir la persona afectada desenvolupar les seves activitats.

En funció de la freqüència de les crisis, la migranya es classifica en episòdica –el mal de cap es produeix menys de 15 dies al mes– o migranya crònica –el mal de cap es produeix 15 dies o més al mes durant almenys 3 mesos–. Alguns factors que poden desencadenar la migranya són canvis de rutines, canvis atmosfèrics, l’estrès i també canvis hormonals.

Els nous tractaments a Althaia
En els darrers anys s’han desenvolupat nous tractaments per a l’abordatge de pacients amb migranya crònica que han millorat la seva qualitat de vida. Per una banda, hi ha el tractament amb anticossos monoclonals, el primer grup de fàrmacs preventius dissenyats específicament per tractar la migranya, que estan disponibles des del 2019 només a nivell hospitalari i que Althaia els administra des d’aleshores. Van dirigits contra una proteïna que s’anomena “Pèptid relacionat amb el gen de la calcitonina”, coneguda també per l'acrònim CGRP, que s’ha vist que està molt relacionada en el desenvolupament de la migranya. La seva administració ha suposat un avenç i un canvi significatiu en els pacients més greus.

L’any 2023, un centenar de pacients atesos per l’equip de Neurologia de la Fundació Althaia van començar tractament amb anticossos monoclonals. Són persones amb una alta freqüència de crisis de migranya que havien provat, sense èxit, altres tractaments preventius.

Per donar una atenció integral a aquests pacients més complexos, fa més de tres anys es va dissenyar un circuit conjunt d’atenció que inclou professionals de Farmàcia, Infermeria i Neurologia. Des de Farmàcia es fa l’educació sobre l’administració d’aquests fàrmacs, que són injectables, i la infermera gestora de casos i l’especialista de Neurologia fan seguiment dels pacients i valoració del tractament, a més d’educació per a la salut.

D’altra banda, l’any 2023 uns 350 pacients amb migranya crònica van requerir tractament amb infiltracions de toxina botulínica pericranial, que realitza l’equip de Neurologia. Es tracta d’un tractament aprovat l’any 2012 per aquells pacients amb migranya crònica. Les infiltracions s’han de realitzar en l’àmbit hospitalari i per professionals entrenats. Es realitzen de forma periòdica cada 3 o 4 mesos.

Una atenció coordinada
Els pacients que arriben a les consultes de Neurologia de l’Hospital Sant Joan de Déu són habitualment derivats pels equips d’atenció primària o d’urgències, que són les primeres portes d’entrada més habituals. Aquests equips de professionals realitzen el diagnòstic i inicien els primers tractaments. Els casos més complexos o quan les primeres línies de tractament fracassen es remeten a les consultes de Neurologia. L’equip d’atenció primària té també un paper important en la detecció i maneig de factors cronificadors com són l’angoixa, els trastorns del son o l’abús d’analgèsics.

Actualment, l’ICS Catalunya Central té diagnosticats més de 8.800 pacients amb migranya a les comarques del Bages, Berguedà i Moianès. D’aquests, pràcticament el 75% són dones. La franja d’edat majoritària és entre els 36 i els 64 anys.

Per diagnosticar la migranya el més important és l’entrevista amb el pacient. En la majoria de casos no calen proves diagnòstiques, únicament es realitzen a criteri de l’equip mèdic en aquells casos més complexos o de presentació més atípica.

En l’abordatge de la migranya és important tractar bé els atacs amb els fàrmacs adequats, iniciar tractaments preventius per reduir la freqüència i intensitat en aquells pacients que tinguin indicació així com tenir estils de vida adequats amb una vida ordenada, amb horaris regulars, activitat física suau i control dels factors d’estrès. L'elecció del tractament l'ha de fer i controlar un especialista. És molt important evitar l'automedicació i l’autodiagnòstic.

Un acte per donar visibilitat a la malaltia
La jornada de la tarda es va iniciar amb una xerrada a càrrec de la Dra. Natàlia Mas Sala, cap del Servei de Neurologia d’Althaia, que va parlar sobre la migranya i com conviure amb aquesta malaltia. Tot seguit, la Dra. Judit Serra Ramonet, metgessa especialista en Medicina Familiar i Comunitària de l’Equip d’Atenció Primària Navàs-Balsareny de l’ICS Catalunya Central, va exposar la visió des de l’Atenció Primària.

A continuació, hi va haver la ponència “Programa prova pilot pacient expert en migranya crònica”, a càrrec de la Dra. Sonia Garcia Sanchez, neuròloga de l’Hospital Moisès Broggi, i d’una pacient que ha participat en el programa.

L’acte es va cloure amb una taula rodona moderada per Manuela Ramos Prada, infermera gestora de casos de malalties neurològiques d’Althaia, en què van prendre part professionals i pacients. En concret, Anna Sánchez Bautista, psicòloga del programa Pilot de pacient expert en Migranya Crònica de l’EAP Lluís Millet d’Esplugues de Llobregat; la Dra. Eva Maria Calvo Martínez, metgessa especialista en Medicina Familiar i Comunitària i membre del Grup d’Estudi de Cefalees a l’atenció primària de l’ABS Canet de Mar, i la Dra. Anna Mas Vidal, neuròloga de la Fundació Althaia. També va participar en la taula rodona una pacient d’Althaia, que va exposar el seu testimoni.

Dijous al matí es va celebrar a l’Hospital Sant Joan de Déu una jornada científica adreçada a professionals de la salut. Va ser la XIII Jornada de la Migranya a Catalunya, en què un centenar de professionals van compartir coneixements sobre l’abordatge actual de la migranya i van parlar de l’actualització en el seu maneig, tant farmacològic com no farmacològic. Aquesta jornada, que va comptar amb la intervenció de ponents d’arreu del país, és itinerant i se celebra cada any a diferents hospitals de Catalunya.