Clou el Congrés de Metges i Biòlegs de Llengua Catalana que ha deixat un llistó molt alt
21/10/2017
Avui s’ha clausurat el XX Congrés de Metges i Biòlegs de Llengua Catalana que ha convertit Manresa en capital de la ciència i les humanitats durant dos dies amb la participació de destacades personalitats dels diferents territoris de parla catalana. En l’acte de cloenda, el Dr. Miquel Vilardell, copresident del Congrés i una de les autoritats rellevants de la medicina, ha remarcat la transversalitat d’aquest esdeveniment en el qual el català assoleix un paper important perquè “encara necessita que la cultivem”.
El Dr. Viladell ha volgut lloar la tasca que ha portat a terme el Dr. Lluís Guerrero que l’ha considerar del president “de veritat” del Congrés. Ha tingut paraules per destacar el paper i el suport de l’Ajuntament de Manresa, que ha estat representada per la regidora Mercè Rosich, i de la Fundació Althaia, com a imprescindible per fer realitat aquesta Congrés que “ha de tenir continuïtat”.
En un primer esbós provisional de conclusions, el Dr. Vilardell que ha deixat constància de la salut com una dret i una inversió i que cal mantenir la cobertura pública i universal. També ha remarcat que un dels temes importants abordats ha estat el de la necessitat de potenciar l’atenció primària i la medicina comunitària, així com la recerca.
Durant la jornada d’avui dissabte s’han escoltat ponències i comunicacions de personatges rellevants com l’epidemiòleg Dr. Antoni Trilla; l’escriptor i intel·lectual, Vicenç Villatoro; el divulgador en ciència i salut, Antoni Massanés; el metereòleg, Antoni Molina; l’expert en TIC de la Salut i exalcalde de Manresa, Joan Cornet; l’investigador, Pere Joan Cardona; l’ecòleg Josep Maria Gasol i una llarga relació d’experts.