Althaia

Notícies
El Dr. Salazar, guardonat per un projecte d’implementació d’un model de cribratge poblacional de càncer de pròstata

El Dr. Salazar, guardonat per un projecte d’implementació d’un model de cribratge poblacional de càncer de pròstata

El treball està relacionat amb el projecte europeu de millora de la detecció precoç del càncer de pròstata en el qual participa Althaia

27/06/2023

El Dr. Juan Pablo Salazar, cap del Servei de Diagnòstic per la Imatge de la Fundació Althaia, ha rebut el premi al millor projecte aplicat en el Postgrau en Visió estratègica, habilitats i valors per al lideratge mèdic de l’Institut de Formació Mèdica i Lideratge (IFMil) i la Universitat de Barcelona que s’imparteix a la seu del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (COMB). El projecte guardonat porta per títol Implementació d’estudi pilot de viabilitat d’un model de cribratge poblacional de càncer de pròstata dins del marc del projecte europeu – EU4 Health Praise-U.

El treball premiat està relacionat amb l’ambiciós projecte europeu PRostate cancer Awareness and Initiative for Screening in the European Union (PRAISE-U) en el qual participa la nostra institució. Althaia és l’única entitat catalana inclosa en la investigació, que compta amb la participació de 25 institucions de 12 països. A nivell estatal també hi participa la conselleria de Sanitat de Galícia. Entre els partners europeus hi ha institucions de Dinamarca, Holanda, Suècia, Irlanda, Bèlgica i Polònia.

Els investigadors per part d’Althaia són el Dr. Josep M. Vilaseca, cap d’Atenció Primària; el Dr. Juan Pablo Salazar, cap de Diagnòstic per la imatge, i el Dr. Héctor López, cap d’Urologia. Col·laboren estretament en el projecte l’Oficina Tècnica de Cribratge i els serveis d’Anàlisis Clíniques, Anatomia Patològica, Oncologia i la Unitat de Recerca i Innovació.

Cribratge per detectar el càncer de pròstata de forma precoç
La Fundació Althaia, com a institució associada al projecte PRAISE-U, participarà en la definició del model de cribratge poblacional per detectar de forma precoç el càncer de pròstata que estigui adaptat al context de la població de Manresa i al model sanitari català. A més, prendrà part en una de les proves pilots que es portaran a terme a través del CAP Les Bases i el CAP Barri Antic durant el 2024-25.

El Servei de Diagnòstic per la Imatge té una implicació especial en el projecte ja que l’activitat radiològica és una de les tècniques centrals del cribratge. El treball del Dr. Salazar se centra en el circuit del cribratge que s’implementarà. Així, s’enviarà una carta d’invitació a la població diana per fer anàlisis de PSA en sang com a mètode de cribratge. Posteriorment, s'aplicarà un algorisme i estratificació individualitzada del risc mitjançant antecedents personals i densitat de PSA. Si els resultats així ho determinen, el següent pas serà una ressonància magnètica i, finalment, en cas de risc intermedi o elevat, una biòpsia de pròstata. L'activitat de proves diagnòstiques complementàries i tractament de càncer seran centralitzades a l'Hospital Sant Joan de Déu.