Althaia

Notícies
El Dr. Carles Subirà, Premi Extraordinari de Doctorat de la UiC

El Dr. Carles Subirà, Premi Extraordinari de Doctorat de la UiC

El Premi Extraordinari del programa de Doctorat en Ciències de la Salut en la línia de Medicina és per la tesi que ja va defensar l’any 2019

06/03/2023

El Dr. Carles Subirà, adjunt del Servei de Medicina Intensiva de la Fundació Althaia, ha estat guardonat amb el Premi Extraordinari de Doctorat de la Universitat Internacional de Catalunya (UiC) en la convocatòria del 2022.

En concret, ha obtingut el Premi Extraordinari del programa de Doctorat en Ciències de la Salut en la línia de Medicina per la tesi que va defensar l’any 2019 i que porta per títol Comparación de dos estrategias de weaning opuestas: alto trabajo versus bajo trabajo respiratorio.

Aquest guardó és un reconeixement al treball i al compromís del Dr. Subirà per la recerca i la innovació, línies estratègiques que comparteix Althaia ja que permeten avançar en la generació de coneixement aplicat a la millora de la salut. El lliurament del premi va tenir lloc fa unes setmanes.

L’estudi més gran sobre retirada de la ventilació mecànica en pacients ingressats a l’UCI
En la tesi es comparen dues tècniques de retirada de la ventilació mecànica en pacients ingressats a unitats de cures intensives (UCI). És l’estudi més gran que s’ha fet fins ara sobre aquest àmbit. Hi van prendre part 18 hospitals de Catalunya i de l'Estat espanyol, entre els quals l'Hospital del Mar de Barcelona, la Vall d'Hebron i l'Hospital Gregorio Marañón de Madrid, i es van estudiar un total de 1.153 persones.

Amb els resultats de la investigació es demostra que una estratègia que suposi un menor esforç aconsegueix un major èxit en la retirada de la ventilació mecànica, sense associar-se a més a efectes adversos. Aquest fet pot tenir un alt impacte en l’evolució dels pacients, que poden veure com s’escurça el temps de respiració assistida. Si s’aconsegueix retirar abans la ventilació mecànica hi ha menys incidència d’efectes adversos associats a la tècnica, com les infeccions. A més, des d’un punt de vista econòmic, es redueixen els costos.

Els resultats de l’estudi es van publicar a JAMA –The Journal of the American Medical Association–, una prestigiosa revista científica d'àmbit internacional de referència en el sector biomèdic. L’any 2020 el Dr. Subirà va rebre el premi Dr. Font que lliura la Fundación Mutual Médica, entitat d’àmbit estatal, per l’article publicat a JAMA.