El GOES research group fa balanç de la seva activitat en la reunió científica anual
18/12/2024
Els membres del Gastrointestinal Oncology, Endoscopy and Surgery (GOES) research group es van trobar fa uns dies a l’Hospital Sant Joan de Déu de Manresa per celebrar la reunió científica anual. Va ser una sessió per posar en comú els projectes passats, presents i futurs del grup, que és multidisciplinari i que compta amb diverses línies de recerca obertes en l’àmbit de l’oncologia gastrointestinal, l’endoscòpia i la cirurgia. El balanç de l’activitat és molt positiu i en destaquen les sinergies i les col·laboracions entre els professionals del grup.
En la reunió, tots els membres del GOES research group van exposar els seus projectes. També hi van intervenir Gemma Cuberas Borrós, cap de la Unitat de Recerca, Epidemiologia i Bioestadística d’Althaia, i Juan Manuel Barroso Beltran, cap de la Unitat de Projectes de l’IRIS-CC, que van parlar de l’aportació de l’IRIS i Althaia als investigadors del grup.
A banda, es va destacar que hi ha tres tesis doctorals en curs i que recentment s’han doctorat dos professionals del grup: Xavier Pla Sala i Òlbia Serra Solé.
En aquests moments, els projectes que té en marxa el grup són:
- Estudi del diagnòstic, les estratègies de maneig i el tractament en pacients adults infectats per Helicobacter pylori (Llum Olmedo Borjas i Anna Cano Català).
- Implementació de noves tècniques de diagnòstic molecular per a estudis oncològics (Carolina González Fernández).
- Avaluació de la qualitat de vida dels pacients intervinguts de càncer de recte i amb disfuncions intestinals (Cristina Vidal Morral).
- Estudi de noves opcions terapèutiques per a pacients amb disfuncions del sòl pelvià (Geòrgia Romero Cullerés).
- Estratègies de millora de la neteja intestinal per a les colonoscòpies amb l’objectiu de disminuir la incidència de càncer de còlon i augmentar la supervivència (Marco Antonio Álvarez).
- Avaluació de l’associació de miRNAs fecals a la presència de càncer colorectal en pacients simptomàtics i desenvolupament i validació d’un model predictiu (Marta Matas Garcia, Nàdia Ascón Murcia, Carolina González Fernández, Mar Masanés Gilabert i Ignasi Puig del Castillo).
- Millora del diagnòstic i el tractament del càncer colorectal a través de la Intel·ligència Artificial (Ignasi Puig del Castillo i Nàdia Ascón Murcia).
- Nova classificació molecular del càncer gàstric per a la millora de les indicacions de tractament i estudi de biomarcadors emergents (Òlbia Serra Solé).
- Col·laboració en el desenvolupament de noves plataformes de comunicació que permeten el “proctoring” quirúrgic i implementació de nova cirurgia robòtica (Pablo Collera Ormazábal).
- Participació en el registre de pacients atesos a les UDR de Catalunya per generar evidència científica en les actuacions diagnòstiques de qualitat com a grup de treball i consolidar la UDR d’Althaia com element assistencial de qualitat assolint capacitat investigadora continuada (Xavier Pla Sala i Mar Masanés Gilabert).
- LODIP study. Estudi de validació que té per objectiu mesurar la sensibilitat del diagnòstic òptic per predir la invasió profunda en pòlips colorectals avaluats en colonoscòpies realitzades en la pràctica clínica habitual durant un any. Els participants realitzen un curs d’aprenentatge als 6 versus als 12 mesos des de l’inici de la inclusió de pacients (Ignasi Puig del Castillo, Joao da Costa i Anna Cano Català).
- Aplicacions de la impressió 3D en cirurgia: elaboració d’una malla de substitució amb un nou material compatible imprès amb tecnologia 3D totalment adaptada al defecte de la paret d’hèrnia incisional complexa; i elaboració d’un fiador d’ostomia imprès en 3D (Mercè Güell Farré).