El ‘Journal of Clinical Medicine’ publica un article sobre el maneig dels pacients d’edat avançada amb fractura de fèmur en què ha participat Althaia
17/12/2021
La Fundació Althaia ha participat en un estudi prospectiu i multicèntric per avaluar un sistema de mesura de l’agregació plaquetar que podria permetre reduir amb seguretat el temps de demora quirúrgica en els pacients que pateixen una fractura de fèmur i que prenen medicació antiagregant plaquetar, la qual cosa és freqüent i obliga sovint a retardar la cirurgia. Els resultats de l’estudi s’han publicat a la prestigiosa revista Journal of Clinical Medicine sota el títol Early Surgery with Neuraxial Anaesthesia in Patients on Chronic Antiplatelet Therapy with a Proximal Femur Fracture: Multicentric Randomised Clinical Trial.
Els investigadors principals per part d’Althaia són la Dra. Francesca Reguant i el Dr. Jordi Llorca, del Departament d’Anestesiologia i Reanimació. En el treball, que forma part de l’estudi AFFEcT, hi ha col·laborat diversos professionals de la institució. En concret, l’equip investigador d’Althaia està format per Mercè Castejón com a infermera gestora de casos de la Unitat de Fractura de fèmur, el Dr. Jose Maria Huesca i el Dr. Juan Víctor Lorente d’Anestesiologia, el Dr. Joan Camí i la Dra. M. Dolors Rosinés de Traumatologia, i la Dra. Maria Sala, la Dra. Blanca Guzmán i el Dr. Jaume Trapé d’Anàlisis Clíniques.
En l’estudi hi ha participat altres hospitals catalans, com és el cas de Sant Pau, Vall d’Hebron i l’Hospital Clínic. El període de recollida de casos i seguiment dels pacients ha durat uns quatre anys.
La investigació conclou que la monitorització de l’agregació plaquetar és una estratègia eficaç per reduir l’interval de temps entre l’ingrés i la cirurgia en pacients grans en tractament amb antiagregants plaquetars de forma crònica que requereixen de cirurgia per una fractura de fèmur. Aquesta estratègia va reduir en 2 dies (mediana de 2,4 dies) l’interval de temps entre l’ingrés i la cirurgia, sense augmentar les complicacions perioperatòries i reduint l’estada hospitalària en 3 dies.
Aquest estudi ha estat finançat per l’Instituto de Salud Carlos III i el Fondo Europeo de Desarrollo Regional (FEDER) (PI16/01879).
Podeu consultar l’article aquí.