Althaia

Notícies
El ‘Journal of Clinical Medicine’ publica un article sobre el maneig dels pacients d’edat avançada amb fractura de fèmur en què ha participat Althaia

El ‘Journal of Clinical Medicine’ publica un article sobre el maneig dels pacients d’edat avançada amb fractura de fèmur en què ha participat Althaia

Els investigadors principals per part d’Althaia són la Dra. Francesca Reguant i el Dr. Jordi Llorca, del Departament d’Anestesiologia i Reanimació.

17/12/2021

La Fundació Althaia ha participat en un estudi prospectiu i multicèntric per avaluar un sistema de mesura de l’agregació plaquetar que podria permetre reduir amb seguretat el temps de demora quirúrgica en els pacients que pateixen una fractura de fèmur i que prenen medicació antiagregant plaquetar, la qual cosa és freqüent i obliga sovint a retardar la cirurgia. Els resultats de l’estudi s’han publicat a la prestigiosa revista Journal of Clinical Medicine sota el títol Early Surgery with Neuraxial Anaesthesia in Patients on Chronic Antiplatelet Therapy with a Proximal Femur Fracture: Multicentric Randomised Clinical Trial.

Els investigadors principals per part d’Althaia són la Dra. Francesca Reguant i el Dr. Jordi Llorca, del Departament d’Anestesiologia i Reanimació. En el treball, que forma part de l’estudi AFFEcT, hi ha col·laborat diversos professionals de la institució. En concret, l’equip investigador d’Althaia està format per Mercè Castejón com a infermera gestora de casos de la Unitat de Fractura de fèmur, el Dr. Jose Maria Huesca i el Dr. Juan Víctor Lorente d’Anestesiologia, el Dr. Joan Camí i la Dra. M. Dolors Rosinés de Traumatologia, i la Dra. Maria Sala, la Dra. Blanca Guzmán i el Dr. Jaume Trapé d’Anàlisis Clíniques.

En l’estudi hi ha participat altres hospitals catalans, com és el cas de Sant Pau, Vall d’Hebron i l’Hospital Clínic. El període de recollida de casos i seguiment dels pacients ha durat uns quatre anys.

La investigació conclou que la monitorització de l’agregació plaquetar és una estratègia eficaç per reduir l’interval de temps entre l’ingrés i la cirurgia en pacients grans en tractament amb antiagregants plaquetars de forma crònica que requereixen de cirurgia per una fractura de fèmur. Aquesta estratègia va reduir en 2 dies (mediana de 2,4 dies) l’interval de temps entre l’ingrés i la cirurgia, sense augmentar les complicacions perioperatòries i reduint l’estada hospitalària en 3 dies.

Aquest estudi ha estat finançat per l’Instituto de Salud Carlos III i el Fondo Europeo de Desarrollo Regional (FEDER) (PI16/01879).

Podeu consultar l’article aquí.