El programa Ocell de Foc atén més de 2.000 joves a la Catalunya Central per prevenir problemes emocionals i combatre l’estigma en salut mental
11/12/2024
El programa Ocell de Foc, promogut pel Departament d’Empresa i Treball, impulsat a la Catalunya Central per cinc entitats que treballen en xarxa en matèria d’inclusió sociolaboral i atenció a joves, ha atès 2.200 joves d’entre 16 i 30 anys, oferint suport i orientació per a la prevenció de problemes emocionals, acompanyament i sensibilització sobre els trastorns de salut mental.
En els primers dos anys de desplegament del programa impulsat per AMPANS (entitat coordinadora), Althaia, CAE, Fundació Germà Tomàs Canet i Ajuntament de Manresa, s’ha estès a les comarques del Bages, Moianès i Solsonès, amb l’objectiu de posar a l’abast els suports i fomentar una vida independent entre els joves amb problemàtiques de salut mental o risc de patir-ne.
Professionals de les entitats impulsores i entitats col·laboradores s’han trobat avui en un acte de celebració, evidenciant la importància del treball preventiu i comunitari per arribar als joves. Amb una visió àmplia que engloba totes les àrees d’intervenció, des de la social, l’educativa, la salut, la inserció laboral, l’oci, la cultura i l’esportiva, un àmbit, aquest darrer, que es començarà a treballar en la propera edició.
Resultats del programa
En aquests dos anys del programa a la Catalunya Central, una cinquantena de professionals s’han posat al servei dels joves de les comarques del Bages, Moianès i Solsonès, per motivar-los a participar en diverses accions i activitats, amb l’objectiu de prevenir i detectar possibles riscos en l’àmbit de la salut mental. Les actuacions han anat dirigides especialment a joves amb problemàtica de salut mental, i el seu acompanyament cap a l’autonomia personal i la construcció d’una vida independent, proporcionant-los eines i recursos per prevenir o gestionar problemes de salut emocional, assolir la seva inserció laboral o la recuperació del seu itinerari formatiu.
L’acció comunitària i d’enxarxament entre entitats, i la promoció de la participació activa i autoorganització dels joves, és la base d’aquest programa. Amb accions, activitats i serveis gratuïts per fer front al malestar juvenil a través de l’acompanyament a la creació de projectes, la mentoria, el suport mutu i la lluita contra l’estigma.
A través del programa, 393 joves han rebut assessorament individualitzat, 8 han pogut fer realitat els seus projectes personals d’emprenedoria, 13 han aconseguit inserir-se amb èxit al món laboral, i 3 han tornat a recuperar els estudis i completar la seva etapa educativa. Dins del programa s’han realitzat prop de 60 tallers a Manresa, Moià, Castellterçol i Solsona, de gestió emocional i relacions afectives.
Més de 70 professionals a la jornada
Les entitats participants d’Ocell de Foc a la Catalunya Central han celebrat una jornada en la qual han reunit una setantena de professionals a Manresa, a l’espai del centre ocupacional L’Art de Viure, de la fundació AMPANS, amb l’objectiu de compartir els resultats del programa i reconèixer la implicació d’entitats, professionals i joves que han fet possible la seva consolidació en la lluita contra l’estigma en salut mental i la inclusió juvenil.
Durant la trobada s’ha pogut escoltar el testimoni de Gabriel Pérez, alumne de l’Institut Guillem Catà. La jornada també ha comptat amb una xerrada a càrrec d’Eva Bach, especialista en benestar emocional, que ha compartit amb els professionals recursos per a l’autocura emocional. Ha finalitzat amb l’actuació del grup de teatre inclusiu Cúspicus, promogut per Mosaic.
La clausura de la trobada ha anat a càrrec del director general de la fundació AMPANS, Toni Espinal, del director general d’Economia Social, David Bonvehí, i de l’alcalde de Manresa, Marc Aloy.
En el transcurs de l’acte, també s’han lliurat el premis als guanyadors del concurs “Iniciativa Juvenil Cooperativa”.